Advokatske komore: Identifikovati napadače na advokata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2018, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokatske komore: Identifikovati napadače na advokata

Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda pozvale su danas organe gonjenja da hitno preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti i utvrde koja su lica fizički napala advokata Dragoslava Ljubicanovića u javnobeležničkoj kancelariji dok je svojim klijentima pružao pravnu pomoć.

U zajedničkom saopštenju AKS i AKB su istakle da posebno zabrinjava nestručno postupanje javnog beležnika Zorana Rafailovića koji je u ostavinskom postupku ne samo propustio da konstatuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << identitet prisutnih lica i odbio da unese u zapisnik da postoji vanknjižna imovina ostavioca, već je na insistiranje advokata da mora da postupa u skladu sa zakonom i u zapisniku konstatuje i tu imovinu, bahato odbio da to učini i naložio svojim zaposlenima da advokata izbace iz kancelarije.

"Smatramo da je apsolutno nedopustivo da se razmena pravne argumentacije okonča fizičkim napadom na advokata. Javni beležnik ima posebnu odgovornost za vođenje postupka i da ukoliko je potrebno uspostavi red pozivanjem policije a ne primenom sile od strane svojih zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da napad na kolegu predstavlja napad na sve advokate, zbog čega Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda insistiraju da se svi odgovorni za ovaj incident sankcionišu u skladu sa zakonom.

Napad na advokata izvršilo je osoblje zaposleno u kancelariji beležnika, nakon što je između njega i advokata došlo do nesporazuma oko upisa imovine ostavioca u zapisnik.

Zbog ovog incidenta Ljubičanović je završio na Urgentnom centru sa povredama glave, ruke i noge.

Ljubičanović je podneo krivičnu prijavu policiji protiv izvršilaca, kao i prijave Javnobeležničkoj komori i Ministarstvu pravde.

Javni beležnik Rafailović takođe je saopštio da je podneo disciplinsku prijavu AKB protiv advokata Ljubičanovića tvrdeći da je advokat napao njegove zaposlene, a ne oni njega.

Rafailović u svojoj prijavi Advokatskoj komori Beograd, koju je dostavio medijima, pored ostalog tvrdi da mu je advokat tokom rasprave u ostavinskom postupku uputio pretnje, a nakon što je ročište prekinuto, odbio i da napusti kancelariju i fizički napao zaposlene Srđana Mitrovića i Mladena Kaljevića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.