Advokati tužili Komoru notara

Izvor: Radio 021, 24.Okt.2014, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati tužili Komoru notara

Advokatska komora Beograda (AKB) podnela je Višem sudu u Beogradu tužbu protiv Komore javnih beležnika, jer smatra da je osnovana nezakonito, te da su svi njeni akti ništavi.

Zakonom o javnim beležnicima predviđeno je da se Komora osniva u roku od 15 dana od imenovanja 100 javnih beležnika, što se međutim nije dogodilo, jer je imenovano svega 94 beležnika 1. avgusta 2014. godine, podseća se u tužbi koja je objavljena na sajtu AKB. Zbog toga AKB od suda tužbom traži >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da presudom poništi sve akte Osnivačke skupštine javnobeležničke komore, odnosno da utvrdi da je neistinit zapisnik sa te skupštine, da poništi statut Komore javnih beležnika i odluku o izboru predsednika Komore, Miodraga Đukanovića.

Takođe je predloženo da sud, van ročišta, donese privremenu meru kojom će Komori javnih beležnika zabraniti da "vrši aktivnosti kojima se organizuje rad javnih beležnika" u vezi sa poslovima zaključenja ugovora u formi javnobeležničkog zapisa, a za koje je Zakon predvideo njihovu nadležnost. To su poslovi sastavljanja ugovora o imovinskim odnosima između supružnika ili vanbračnih partnera, sporazum o deobi zajedničke imovine supružnika ili vanbračnih partnera, sporazuma o zakonskom izdržavanju, ugovora o raspolaganju nepokretnostima, ugovora o ustupanju i raspodeli imovine za života, ugovor o doživotnom izdržavanju, obećanja poklona i ugovori o poklonu za slučaj smrti.

U tužbi se obrazlaže da tužena notarska komora sastavljanjem pomenutih ugovora, kao "nezakonito konstituisana, neovlašćena organizacija svakodnevno nanosi štetu advokaturi kao samostalnoj i nezavisnoj, Ustavom uspostavljenoj službi koja organizuje rad advokata, čini nenadoknadivu materijalnu i nematerijalnu štetu".

Komora javnih beležnika osnovana je 15. avgusta, a beležnici su počeli sa radom 1. septembra.

Advokati su započeli štrajk pre više od mesec dana tražeći izmene Zakona o javnim beležnicima i pratećeg seta zakona, nezadovoljni pojedinim nadležnostima koje je zakon ekskluzivno, kako tvrde, dodelio javnim beležnicima. Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, a kolege iz cele Srbije su im se pridružile nedelju dana kasnije 17. septembra.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.