Advokati traže smenu predsednice Ustavnog suda

Izvor: Press, 15.Okt.2014, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati traže smenu predsednice Ustavnog suda

Upravni odbor Advokatske komore Srbije zatražio je danas da se pokrene pitanje razrešenja predsednice Ustavnog suda Srbije Vesne Prelić Ilić zbog njenih javnih saopštenja, kojima je preko medija dala svoje lično mišljenje u ime Ustavnog suda da advokati treba da prekinu obustavu rada.
"To nije primereno funkciji koju ona obavlja čime je faktički kompromitovana funkcija i uloga u društvu Ustavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << suda u skladu sa zakonom koji determiniše položaj i sve ono što predstavlja nadležnosti toga suda", rekao je predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Ðorđević Tanjugu.

Napominjući da se AKS o ostalim detaljima, tim povodom, već oglasila putem saopštenja, Ðorđević je podsetio da je to prvo bio neimenovani izvor iz Ustavnog suda.



Pre dva dana, Ustavni sud je na svom sajtu objavio da, povodom informacija u medijima u vezi sa obustavom rada advokata nije reč o saopštenju koje su sudije usvojile na sednici Ustavnog suda, već o odgovoru predsednika Suda na pitanja novinara jedne beogradske novinske agencije.

Ðorđević je ukazao da se UO AKS odlučio da razrešenje predsednice Ustavnog suda traži u formi saospstenja, imajući u vidu njen isptup u javnosti kao i reakciju sudija Ustavnog suda koja je tkaođe javno objavljena.

"Ona definitivno mora da preuzme odgovornost zbog onoga što je ona uputila kao svoju ličnu preporuku advokaturi", naročito imajući u vidu stav ostalih sudija Ustavnog suda", naglasio je predsednik AKS.

On je podestio i da je ministar pravde Nikola Selaković, umesto da to kaže predsednik Ustavnog suda, rekao kako će pitanja vezana za ocenu ustavnosti Zakona o javnom beelžništvu biti rešena po hitnom postupku, što kako je naveo, implicira rezerve kod advokature.

"Zbog toga posledica današnje odluke, koja je bila jednoglasna, jeste želja da konačno u našoj državi zavlada zakonitost, ustavnost, red mir, vladavina prava i da se štite ljudska prava", rekao je Ðorđević.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Advokati zahtevaju smenu predsednice Ustavnog suda

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2014

Upravni odbor Advokatske komore Srbije zatražio je danas da se pokrene pitanje razrešenja predsednice Ustavnog suda Srbije Vesne Prelić Ilić zbog njenih javnih saopštenja, kojima je preko medija dala svoje lično mišljenje u ime Ustavnog suda da advokati treba da prekinu obustavu rada. adv.."To...

Nastavak na Radio 021...

Advokati traže smenu predsednice Ustavnog suda

Izvor: Mondo, 15.Okt.2014

Upravni odbor Advokatske komore Srbije zatražio je da se pokrene pitanje razrešenja predsednice Ustavnog suda Srbije Vesne Prelić Ilić...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Oni traže smenu Prelić Ilić zbog, kako kažu, njenih javnih saopštenja, kojima je preko medija dala svoje lično mišljenje...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.