Advokati sutra protestuju jer se ne osećaju bezbedno

Izvor: Radio 021, 06.Dec.2015, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati sutra protestuju jer se ne osećaju bezbedno

Za sutra je zakazan protest advokata zbog toga što se ne osećaju bezbedno.

Neposredan povod je napad na advokata Vladimira Zeleca koji još uvek nije rasvetljen, što je sudbina velikog broja slučajeva u kojima su žrtve advokati, kažu u advokatskoj komori.

Podaci Advokatske komore govore da je u poslednjih pet godina napadnuto više od 20 advokata u Srbiji, a da se napadači gotovo nikada ne otkriju. Među takvim slučajevima su oni od obijanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kancelarija, paljena automobila, pa do sipanja kiseline u oči i ranjavanja iz vatrenog oružja.

"Tužan je podatak da rešeni predmeti kada je u pitanju primena sile prema advokatima predstavljaju izuzetak. Jedostavno je tužna činjenica da se nadležni državni organi, tu mislim pre svega na MUP i na tužilaštvo, kada su advokati u pitanju odnose sa neprimerenom indolencijom ka rešavanju ovakvih predmeta", kaže predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.

Poslednji napad dogodio se u utorak uveče kada je u centru Beograda iz vatrenog oružja teško ranjen Vladimir Zelec, a za počiniocima se još uvek traga.

Nepuna 24 sata pre toga, zapaljen je automobil advokata u Pančevu, ali je taj slučaj rasvetljen. "Postoji onaj čuveni vic, kako da utvrde ko je žrtva saobraćajne nesreće u Americi, ako nema tragova kočenja, sigurno je advokat u pitanju. Taj stav imaju svi državni organi", kaže advokat Aleksandar Milosavljević.

Milosavljević, sada advokat, koji je bio tužilac, čak i zamenik tužioca za organizovani kriminal kaže da se advokati tretiraju kao neprijatelji i često izjednačavaju sa svojim klijentima. On ne negira da lošem glasu doprinose i sami advokati. Saradnja u otkrivanju napada mora postojati sa obe strane.



"Ne kažem da organi gonjenja i otkrivanja ne rade svoj posao dovoljno dobro, ne kažem da su jedini krivci, ali mi se čini da bi morala da se promeni svest njihova i stanovništva da smo mi ipak službenici u javnom interesu, da je naš primarni cilj zaštita zakonitosti
", navodi Milosavljević.

Advokati zato smatraju i da se neotkrivanjem počinilaca šalje svojevrsna poruka advokatima, zbog čega su se i dogovorili da reaguju.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.