Advokati štrajkbreheri će moći pred Upravni sud

Izvor: RTS, 29.Sep.2014, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati "štrajkbreheri" će moći pred Upravni sud

Ukoliko se desi da im komore oduzmu dozvolu za rad, advokati "štrajkbreheri" će moći zbog toga da pokrenu upravni spor, rekao ministar pravde Nikola Selaković i demantovao da je to ministarstvo podnelo krivične prijave protiv advokata koji nisu postupali po službenoj dužnosti.

"Ako dođe do disciplinskih postupaka u kojima advokati budu osuđeni da su učinili težu povredu advokatske dužnosti, nesumnjvio je da će steći pravo za pokretanje upravnog spora pred Upravnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sudom da je njihova prinuda da ne rade učinjena protivno zakonu i na štetu građana", rekao je Selaković novinarima u Palati "Srbija", prenosi Tanjug.

Dodao je da će u tom slučaju advokati ostvariti pravo na naknadu štete od strane advokatskih komora.

Selaković je naveo da predstavnici advokatskih komora ni sami nisu negirali da je njihov način obustave rada nezakonit i istakao da "iz nepravde nikad ne može nastati pravo".

"Sto za razgovor je otvoren i ruka pružena za one koji hoće da se dogovore, a ako neko neće da se dogovora, onda advokatura kao struka ima problem sa onima koji je predstavljaju", ocenio je Selaković.

Demantovao da je Ministarstvo pravde podnelo krivične prijave protiv advokata koji nisu postupali po službenoj dužnosti, navodeći da ministarstvo ne može da pokreće krivični postupak, kao i da, koliko je njemu poznato, ni tužilaštvo to nije uradilo.

"Nekome odgovara da seje dezinformacije i neistine. Neko se žestoko boji hapšenja", rekao je Selaković.

Govoreći o radu javnih beležnika, Selaković je rekao da prvih mesec dana rade dobro i da "podižu pravnu sigurnost na mnogo viši nivo".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.