Advokati smestili državi

Izvor: Glas javnosti, 03.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati smestili državi

BEOGRAD - Građani Srbije će, po svemu sudeći, još dugo morati da plaćaju skandalozne poteze vlasti. Postoji mogućnost da država mora novom vlasniku NIS - „Gaspromnjeftu“ da nadoknadi višemilionsku štetu, jer je rukovodstvo NIS na čelu sa kadrovima Demokratske stranke Milošem Saramandićem i Biserkom Jeftimijević-Drinjaković otuđilo nekoliko nepokretnosti ove kompanije iako je to bilo zabranjeno sporazumom sa Rusima. U ovom trenutku, međutim, nije jasno da li će iko zbog toga odgovarati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Čelnici NIS prodali su 40 odsto udela u hotelu „Hajat“ za svega 6,5 miliona evra, dok su nekoliko objekata u samom centru grada poklonili državi. Rusi sada traže od Vlade Srbije da se šteta plati, jer je skandaloznim ugovorom o prodaji NIS omogućena nadoknada štete do čak 100 miliona evra.

Kako smo nezvanično saznali, na ugovoru je radila advokatska kancelariji Janković, Popović, Mitić koju je angažovao NIS. U ovoj advokatskoj kancelariji potvrđeno je da su učestvovali u pisanju ugovora, ali da ne mogu ništa da kažu bez saglasnosti klijenta odnosno NIS.

S druge strane, dok u NIS ne odgovaraju na pitanja Kurira, u ministarstvima koja su bila najangažovanija oko sporazuma niko nije znao za ove odredbe i odgovornost prebacuju na druge.

U Ministarstvu ekonomije, čiji je državni sekretar Nebojša Ćirić vodio pregovore kažu da oni nemaju veze sa tim jer je njihov predstavnik napustio pregovore 11. decembra prošle godine, dok su 11 dana nakon toga pregovori završeni. Na pitanje ko je odgovoran za spornu odredbu u Ugovoru koja se tiče penala do 25 odsto, oni su rekli da pitanje treba da prosledimo onima koji su zaključili Ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije.

NEKO MORA DA ODGOVARA

Branko Pavlović, advokat, smatra da nije neuobičajeno da se odrede penali 25 odsto od kupoprodajne cene, ali da niko nije smeo da dovede državu u situaciju da plati štetu.

- Rasprodaja imovine nakon potpisivanja sporazuma i bilo koje odlučivanje koje bi se ticalo bitnih finansijskih poslova kao što je otpisivanje dugova nije u skladu sa dobrim privrednim običajima. Prodavac, u ovom slučaju država, mogla je da radi samo poslove tekućeg poslovanja, a nikako otuđenje imovine. Mislim da zbog toga neko treba da odgovora. Mada, moguće je da ovu štetu prebiju i na drugačiji način. Ne zaboravite da nama predstoji gasni deo aranžman i druge ruske investicije. Tako da ova šteta može da se nadoknadi na nekim budućim investicijama - naglasio je Pavlović

Sve rasprodaje imovine i malverzacije sa njom posle potpisivanja ugovora sa Gaspromom, upravo je radila komanda udruženja za unesrećivanje i ojadjivanje Srbije - šifrovana grupa zapadnih marioneta, austro-ugarski kancer firer Dinkić i njegov rizničar Jelašić. Zvršiće se tako što će uvek biti kada mi pomislimo da smo najpametniji - vrati koko što si pozobala.

Dokle više brljotina u ime države i naroda, a preko leđa naroda? Sve sam njihove brljotine platila i plaćam, a mene nema što kažu "pas za šta da ujede", odraše mi kožu, željna osnovnih namirnica, sinu za 23. rođendan kupila 2 parčeta belog pilećeg mesa jer to voli !!!!?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.