Advokate brine pravičnost postupka

Izvor: RTS, 24.Feb.2012, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokate brine pravičnost postupka

Advokatski tim Luke Bojovića zabrinut za pravičnost postupka protiv njihovog klijenta. "Medijska hajka, izjave nekredibilnog svedoka Sretka Kalinića i komentari nosilaca najviših državnih funkcija", naveli Bojovićevi advokati.

Advokatski tim Luke Bojovića je zabrinut za pravičnost sudskog postupka protiv njihovog klijenta, za koji tvrde da se vodi samo na osnovu "izjave nekredibilnog svedoka" Sretka Kalinića, kao i zbog komentara nosilaca najviših državnih funkcija. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Bili smo spremni da Bojović bude izručen Srbiji, ali se sada brinemo da li će imati fer i pravično suđenje posle medijske hajke da je učinio sva krivična dela koja nisu rasvetljena u Srbiji za poslednjih 10 godina. To laička javnost može da shvati vrlo ozbiljno, a sud da lako donese osuđujuću presudu", rekao je jedan od Bojovićevih branilaca Borivoje Borović.

On je naveo da je optužnica protiv Bojovića za tri ubistva i dva pokušaja ubistva za koja mu se u odsustvu sudi pred Specijalnim sudom podignuta samo na osnovu "navodne izjave" takođe optuženog Sretka Kalinića u kojoj tereti Bojovića.

"Mi smo na poslednjem suđenju tražili da se nad Kalinićem, koji je priznao da je počinio niz ubistava i zverstava, sprovede neuropsihijatrijsko veštačenje posmatranjem. On je posle toga izašao i rekao 'Tačno je. Ja sam lud i bolestan. Meni treba neurospihijatar'", naveo je Borović.

Advokat je napomenuo da bi sud bio dužan da i sam u tom slučaju naloži veštačenje jer je nedopustivo, kako je naveo, da se kao glavni dokaz u postupku koristi iskaz nekredibilnog svedoka.

"Kada Sretko Kalinić ima posetu advokata u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda, svi ostali branioci ne mogu da se vide sa svojim klijentima i moraju da čekaju satima da se završi njihovo ćaskanje. Taj status je Kalinić iskoristio i za pokušaj bekstva", tvrdi Borojević.

Borojević poredi, kako kaže, "slučaj 'satanizacije' Luke Bojovića sa slučajem 'Makine grupe', čijim su pripadnicima članovi 'zemunskog klana' u saradnji sa policijom iznuđivali iskaz" a pripadnici policije završili na optužnici.

Bojović se politički zloupotrebljava

U tom kontekstu, ovaj advokat je rekao da je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Obradovića koji je u to vreme bio šef beogradske policije, "bio optužen za iznudu iskaza i torturu njegovog klijenta" i kasnije čitava grupa oslobođena optužbi pred Specijalnim sudom.

Obradović je, tvrdi Borojević, uz pomoć aktuelne vlasti "skinut s optužnice", mada je prema zvaničnom saopštenju ranijeg Drugog opštinskog suda postupak zapravo protiv njega obustavljen, jer je tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja.

Odgovarajući na pitanje novinara koji se političar sastajao sa Bojovićem 2008. i rekao mu da beži, njegov drugi advokat Dragoslav Ognjanović rekao je da to pitanje treba postaviti onome ko je tu tvrdnju izneo.

On smatra da ime Bojovića zloupotrebljava i jedna opoziciona stranka dovodeći ga u vezu sa fantomskim funkcionerom. "Onaj ko je izneo tu tvrdnju, politički je indukovan i to je zpoupotreba Bojovićevog imena u političke svrhe", tvrdi Ognjanović.

Advokat Branislav Tapušković, takođe jedan od Bojovićevih branilaca smatra da je nedopustivo mešanje izvršne vlasti u krivični postupak, kao i javno oglašavanje ministara policije i pravde, državnog sekretara i predsednika države povodom hapšenja Bojovića u Španiji, jer se na taj način dikektno obesmišljava sudska nezavisnost.

Bojović je uhapšen u Španiji 9. februara po srpskoj poternici i očekuje se njegovo izručenje Srbiji narednih meseci.

U septembru 2010. protiv njega je podignuta optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal koja ga opisuje kao naslednika ubijenih vodja "zemunskog klana" i tereti za tri ubistva i dva pokušaja ubistva.  Na teret mu se stavljaju ubistva Branka Jeftovića Jorge i pokušaji ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.