Izvor: B92, 24.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat odbacuje tvrdnje optužene

Zagreb -- Advokat Gordane Getoš-Magdić demantovao je optužbe da je svoju klijentkinju, prisilio da potpiše lažni iskaz u policiji.

Radoslav Arambašić, koji je danas saslušan kao svedok na suđenju Branimiru Glavašu i saoptuženima za ratne zločine u Osijeku, odbacio je tvrdnje o pritiscima na njegovu klijentkinju, koje su u svojim ranijim izjavama iznijeli njeni otac i brat, rekavši da je odbrana i saradnja s policijom bila isključiva odluka Gordane Getoš Magdić. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Trećeoptužena Getoš Magdić je, u svojim ranijim izjavama, teretila Glavaša i ostale, da bi kasnije promenila izjavu, tvrdeći da je bila žrtva policijske brutalnosti i da je bila prisiljena da potpiše izjavu u kojoj je kao glavne krivce za zločine nad Srbima optužila Glavaša i ostale iz grupe.

Sudsko veće Županijskog suda u Zagrebu, koje vodi postupak, objavilo

je na današnjoj raspravi da će pregledati ruševinu kuće u Osijeku, u kojoj su optuženi u ovom procesu kao pripadnici Samostalne uskočke satnije 1991. godine zatvarali i zlostavljali srpske civile, a potom ih odvodili i likvidirali na obali Drave.

O zločinima u spomenutoj kući hrvatski su mediji pisali već niz godina, ali je prošle nedelje novi vlasnik samoinicijativno započeo sa rušenjem kuće bez dozvole suda.

Sudija Željko Horvatović je 15. januara prihvatio zahtev tužilaštva i od policije zatražio da zaustavi rušenje, ali novi vlasnik je kuću, u međuvremenu, u potpunosti srušio.

Tužilaštvo veruje da je reč o kući u kojoj su počinjeni zločini, pa je tražilo da se u kući napravi istraga, odnosno da se fotografiše i snimi za potrebe glavne rasprave.

Branimir Glavaš i još šestoro saoptuženih terete se da su, po naredbi Glavaša, 1991. godine u Osijeku hapsili, maltretirali i potom likvidirali deset civila srpske nacionalnosti, koji su nakon ubojstva bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

Pored toga, protiv Glavaša se, u istom sudu, paralelno vodi i postupak "slučaj garaža", u kojem se Glavaš kao bivši šef osječkog Sekretarijata za narodnu obranu tereti da je u garaži sekretarijata maltretirao, a potom likvidirao dvojicu civila srpske nacionalnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.