Advokat najavljuje žalbu na presudu Ivanoviću

Izvor: B92, 22.Jan.2016, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat najavljuje žalbu na presudu Ivanoviću

Kosovska Mitrovica -- Branilac lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, advokat Ljubomir Pantović, najavio je da će se odbrana žaliti na presudu čim dobije rešenje veća.

Pantović je za agenciju Beta objasnio da sudsko veće ima obavezu da u roku od 15 dana dostavi presudu, ali da je predmet u kome je suđeno Ivanoviću obiman pa zakon dozvoljava da se taj rok produži za još 60 dana.

"Mi očekujemo da će presuda za dva do dva ipo meseca biti svima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nama uručena. Nakon toga teče rok od 15 dana za žalbu", rekao je branilac.

Oliver Ivanović je juče u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin nad Albancima 1999. godine, a oslobođen je optužbi za zločine iz 2000. godine. Optužbi su oslobođeni i ostali optuženi Dragoljub Delibašić, Nebojša i Ilija Vujačić, kao i Aleksandar Lazović.

Pantović je kazao da očekuje da se tužilac žali na oslobađajuće presude jer je do kraja glavnog pretresa ostao pri optužnici i tražio da se svi optuženi oglase krivim.

Branilac je ocenio da je presuda protiv njegovog klijenta od devet godina zatvora "zločin protiv pravde i zločin protiv Ivanovića".

"Da su članovi sudskog veća u svojim zemljama bez dokaza osudili nekoga ne bi dugo radili taj posao, a ovde su mogli sve, ovde se neko drugi pita kako treba suditi", rekao je Pantović.

"O žalbi će odlučivati Apelacioni sud u Prištini i mi očekujemo da nacionalni sastav sudskog veća neće biti menjan, a to znači da budu sudije Euleksa bez lokalnih sudija", rekao je branilac.

Pantović je ocenio da presuda koja se odnosi na Olivera Ivanovića "nije doneta juče u sudnici u Kosovskoj Mitrovici nego na nekom drugom mestu".

"Uveren sam da je ta odluka doneta još 27. januara 2014. kada je Oliver Ivanović uhapšen, a na to me navodi usmeno objašnjenje izrečeno juče posle čitanja presude. Predsednica Veća je rekla da nije van razumne sumnje dokazano da je Oliver Ivanović bio vođa paravojne grupe tog 14. aprila 1999. godine, da nije dokazano da je on izdao naređenje za ubijanje civila i da nije dokazano da je lično učestvovao u ubistvu, nego da je jedino dokazano da je bio prisutan na tom mestu u plavoj uniformi i da je bio naoružan", rekao je advokat.

Prema njegovim rečima, to nema veze ni sa elementarnom logikom.

"Ratni zločin, čak i pod pretpostavkom da se bude na mestu gde se on desio, ne može biti razlog za oglašavanje krivim", rekao je Pantović i dodao da samo eventualno prisustvo Ivanovića na mestu zločina ne može biti kažnjivo kao ratni zločin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.