Advokat:Osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića prebačen u pritvorsku jedinicu u Severnoj Mitrovici

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Dec.2019, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat:Osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića prebačen u pritvorsku jedinicu u Severnoj Mitrovici

Jedan od šestoro optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, Marko Rošić, prebačen je u petak u pritvorsku jednicu u Severnoj Mitrovici, potvrdio je za internet portal na srpskom jeziku Košev Rošićev advokat, Mahmut Haljimi. Rošić je u Mitrovicu prebačen iz zatvora visoke bezbednosti u selu Grdovce kod Podujeva.

Rošićev advokat je i ranije isticao želju svog klijenta da mu se odobri premeštaj u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici

Haljimi je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za Košev izjavio da je njegovom branjeniku odobren zahtev za premeštaj tek posle procene bezbednosnog organa pri Korektivnoj ustanovi u Prištini. Odluku o premeštaju sada je bilo jednostavnije dobiti i zbog toga što su završene istražne radnje i podignuta je optužnica.

Iako je optužnica, po navodima Specijalnog tužilaštva, podignuta 2. decembra, ona još nije dostavljena odbrani."U zakonu se ne precizira rok za dostavljanje optužnice, optužnica se predaje sudu, sud je dužan da preda optužnicu pre poziva, a najkasnije pre početka rasprave", kazao je Haljimi.

Iako se Rošić tereti za "pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo", njegov advokat ne isključuje mogućnost da mu se na teret stave i druga krivična dela.

"Dok ne vidim optužnicu ne mogu to da tvrdim, dok ne vidim da li će možda u njoj biti još i delo ‘ugrožavanje javne bezbednosti’ i još neka", kazao je Haljimi.

Po saopštenju o optužnici, Specijalno tužilaštvo tvrdi da je "optuženi M.R. blisko sarađivao sa optuženima N.S, R.B, M.R, Z.V. i Ž.B, da je namerno i svesno pomagao u izvršenju krivičnog dela 'teško ubistvo', tako što je pratio Olivera Ivanovića pre ubistva. Posle ubistva u džepu ubijenog Ivanovića nađen je komadić papira sa registarskom tablicom 'KM-014-Jeep FZ, crnog džipa Santa FE' kojim je praćen i brat Olivera Ivanovića nakon ubistva - M.I.".

Rošić je u pritvoru od hapšenja u Severnoj Mitrovici 23. novembra prošle godine, a drugi osumnjičeni, policajac sa severa, Nedeljko Spasojević, u pritvoru je duže od godinu dana.

Za Košev je danas advokat Nedeljka Spasojevića, Faruk Korenica, potvrdio da ni njemu nije dostavljena optužnica.

Za razliku od Rošića koji je premešten u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici, Korenica nema informaciju da je i njegov klijent prebačen.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo saopštilo je početkom decembra da su podignute optužnice za slučaj ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, Demokratija, Pravda" Olivera Ivanovića protiv N.S, M.R, S.A, D.M, Ž.J. i R.B – od kojih su četvorica pripadnici Kosovske policije.

Njima se na teret stavlja "učešće u organizovanju organizovane kriminalne grupe", "zloupotreba službenog položaja", "podrška u izvršenju krivičnog dela", "teško ubistvo", "neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja", "odavanje službene tajne", "zloupotreba zvanične dužnosti u saizvršilaštvu" i "manipulacija dokazima", ali za sada nije poznato ko se od osumnjičenih tereti za tačno koje krivično delo.

Protiv M.R, Z.V. i Ž.B. izdat je međunarodni nalog za hapšenje jer su u bekstvu.

Za obe grupe se navodi da deluju kao jedna kriminalna grupa, organizovana sa "strukturnom i grupnom hijerarhijom, sa formalno definisanim ulogama i koju vode optuženi M.R. i Z.V". Traga se i za M. M.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.