Administrativni pingpong koči Budimku

Izvor: RTS, 10.Feb.2014, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Administrativni pingpong koči Budimku

Iako redovno izmiruje obaveze prema državi, Požeška Budimka se suočava sa administrativnim preprekama koje usporavaju napredak kolektiva. Ministri tri vlade nisu našli vremena da potpišu saglasnost na otpis lokalnih taksi koje opterećuju Budimku, a koje je Opština odobrila.

Budimka Požega, preduzeće u postupku restrukturiranja, već četiri godine preduzeće pokušava da svojim proizvodima osvoji i strana tržišta.

Iako nije na spisku srpskih gubitaša, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji se restrukturiraju, napredak ovog preduzeća koči državna administracija.

"Sve smo uradili što je u našoj moći", naglašava Đorđe Stevanović, direktor preduzeća Budimka. "Mi smo državno preduzeće, gde je država vlasnik 56 procenata, a država neće da da ni običan papir koji bi Budimku oslobodio duga od 500 hiljada evra prihoda lokalne samouprave, koji smo dužni za period kada Budimka nije radila, niti je imala kakvu proizvodnju."

Odbornici Skupštine opštine Požega u dva saziva pristali su na otpis tih taksi, ali ukoliko na to pristane i Vlada Republike Srbije.

"Jeste zaposleno 105 radnika, ali oni uredno izmiruju svoje neke obaveze, koje imaju u tekućem poslovanju", potvrđuje Milovan Mićović, predsednik opštine Požega. "I naš zadatak je da pomognemo sve ono što je pod našom ingerencijom, da ona stane na noge."

Tri Vlade, tri ministra i dva saziva republičke skupštine, međutim, nisu pronašli vremena da se stavi potpis na otpis tih dugova, koji se odnose na lokalne takse.

"Ovo preduzeće državu ne košta, od ovog preduzeća država ima daleko veću korist nego što imaju od Zastava automobila, jer pare uložene u Zastava automobile treba da se vrate", podseća direktor Budimke, uz napomenu da je u to preduzeće uloženo malo novca i da je taj novac vraćen. "I ovo je preduzeće u restrukturiranju, koje ima pozitivan kapital, nije negativan kapital, jer većina preduzeća koja su u restrukturiranju imaju negativan kapital".

Iz Vlade je pre tri godine stigao odgovor da oni nisu nadležni za pitanja lokalnih taksi. Nakon administrativnog pingponga, Poreska uprava početkom prošle godine ipak je utvrdila da je Vlada nadležna.

Pitanje otpisa lokalnih taksi za Budimku tako će se, po svemu sudeći, naći i pred novim ministrima i narodnim poslanicima. Valjda će neko od njih konačno olakšati poslovanje preduzeća, koje je zapravo u državnom vlasništvu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.