Ademi oslobođen, Norcu smanjena kazna

Izvor: RTS, 11.Mar.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ademi oslobođen, Norcu smanjena kazna

Hrvatskom generalu Rahimu Ademiju potvrđena oslobađajuća presuda za ratni zločin u Medačkom džepu. Generalu Mirku Norcu kazna smanjena sa sedam na šest godina zatvora.

Žalbeno veće Vrhovnog suda Hrvatske potvrdilo je prvostepenu oslobađajuću presudu generalu Rahimu Ademiju, za ratni zločin u Medačkom džepu, dok je generalu Mirku Norcu zatvorska kazna od sedam godina zatvora smanjena na šest godina, piše Večernji list.

Optužnica je Norca i Ademija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << teretila za ratni zločin počinjen u Medačkom džepu od 9. do 17. septembra 1993. godine, kada su u akciji hrvatske vojske ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika. Civili i zarobljenici su mučeni, a u razaranjima imovine uništeno je oko 300 objekata, pobijena je stoka, otrovani su bunari i opljačkane kuće.

Optužnicu za Medački džep prvobitno je podignulo tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, ali su je u septembru 2005. godine prepustili hrvatskom pravosuđu.

Tokom suđenja odbrana generala Ademija tvrdila je kako je u Medačkom džepu postojala dvostruka linija zapovedanja. Njegovi branioci, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, tvrdili su da Ademi nije zapovedao akcijom.

Za vreme suđenja optuženi generali došli su u sukob zbog prebacivanja odgovornosti. Suđenje, tokom koga je ispitano je stotinak svedoka, počelo je u junu 2007, a presuda je doneta u maju 2008. godine.

Vrhovni sud je odluku, napisanu na 44 stranice, doneo u decembru prošle godine. Pre nekoliko dana ona je prosleđena strankama, piše Večernji list.

Norac se nalazi na služenju dvanaestogodišnje kazne zbog zločina iz 1991. godine u Gospiću, na koju je osuđen 2003. godine. Odslužio je više od polovine te kazne, a sada će mu kazna biti objedinjena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.