Adamu Zagajevskom Književni plamen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2018, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Adamu Zagajevskom "Književni plamen"

Poljski književnik Adam Zagajevski dobitnik je međunarodne nagrade "Književni plamen" za 2018. godinu, saopštila je danas izdavačka kuća "Nova knjiga".

Odluku je doneo žiri kojim je predsedavao veliki peruanski i svetski pisac Mario Vargas Ljosa, a članovi su bili profesori Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i direktor i urednik "Nove knjige" Predrag Uljarević.

"Zagajevski je pesnik i mislilac, znalac kultura i posrednik iskustva evropskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Istoka i Zapada", konstatovao je žiri.

Rođen u Sovjetskom savezu, zapravo Ukrajini, odrastao i školovao se u Poljskoj, živeo je i radio, bio u posebnoj vrsti izbeglištva, u Francuskoj, Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, Zagajevski je više godina bio kandidat za Nobelovu nagradu.

"On je visoko nagrađivani svetski, evropski i poljski pesnik, vrsan esejista, prevodilac pa i prozaik, pisac oštre ali ne i besomučne kritike, dalek stereotipnom odnosu i prema prošlosti i političkoj sadašnjici, oštar kritičar svoji prethodnika, velikih poljskih pesnika, ali i neko ko je umeo da odbaci svoje mladalačke zablude i preterivanja", ocenio je žiri.

Zagajevski je, kako se navodi u obrazloženju, posvedočio volju da stvaralački i samokritički, šireći kulturne osnove, vidi i svet i sebe.

U delu Zagajevskog, naglašava žiri, velika književna imaginacija je zatečena u rečima koje čuvaju najbolju tradiciju percepcije i refleksije u otmenosti i odmerenosti lirskog izraza.

"Književni plamen je tako nagrada koja ukazuje na još jedan umetnički bitan opus, na dela i autora koji jasno pokazuju šta je vrednost umetnosti, šta je njeno pozvanje i u savremenom svetu, kako umetnost i kritički stav samo kada idu zajedno čine skladnu vrednosnu celinu", stoji u obrazloženju.

Nagrada će autoru biti uručena početkom 2019. godine.

Prethodni dobitnici su Ljosa 2015. godine, Klaudio Magris 2016. i Orhan Pamuk 2017.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Adam Zagajevski dobitnik Međunarodne nagrade „Književni plamen“ za 2018. godinu

Izvor: Blic, 19.Dec.2018

Ovogodišnji dobitnik Međunarodne nagrade "Književni plamen" je veliki poljski i svetski pesnik i esejista Adam Zagajevski. Odluku o dobitniku saopštio je danas žiri koji sačinjavaju predsednik žirija nobelovac Mario Vargas Ljosa i profesori književnosti, estetike i filozofije Aleksandar Jerkov,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.