Abas i Netanjahu- međusobne optužbe

Izvor: B92, 29.Jan.2012, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abas i Netanjahu- međusobne optužbe

Ramala -- Izraelski i palestinski lideri okrivili su jedan drugog za ćorsokak u koji su zapali novopokrenuti mirovni napori.

Današnjim istupanjem oni su produbili sumnje da bi dijalog koji je počeo pre samo nekoliko nedelja mogao da bude nastavljen.

Palestinski predsednik Mahmud Abas optužio je Izrael da je "pokvario" pripremne razgovore, navodeći da nije predstavio detaljne predloge za pitanja granica i bezbednosti, što su tražili međunarodni medijatori.

Izraelski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijer Benjamin Netanjahu rekao je da su Palestinci "odbili da čak razmatraju" izraelske bezbednosne potrebe, dodajući da Jerusalim želi da nastavi razgovore i postigne sporazum do kraja godine.

"Jedini način da se postigne napredak ka miru je da pripremimo narod za mir, a ne za okrutno nasilje. Spremni smo da nastavimo razgovore i nadamo se da će Palestinska samouprava odlučiti da obnovi razgovore, kloneći se puta nasilja i slavljenja ubica", poručio je Netanjahu u današnjem obraćanju članovima svoje vlade.

Dve strane su tokom prethodnog meseca imale pripremne razgovore u Jordanu, a na inicijativu bliskoistočnog Kvarteta - SAD, UN, EU i Rusije.

Cilj tih razgovora je bio da se pronađe formula za nastavak zvaničnih mirovnih pregovora kako bi se do kraja godine postigao sporazum.

Palestinci prete da će napustiti pripremne razgovore, iako se Abas nalazi pod velikim pritiskom međunarodne zajednice da ostane za pregovaračkim stolom i rizikuje da bude proglašen krivcem za eventualnu propast razgovora.

Agencija AP navodi da bi to bilo i riskantno imajući u vidu da Palestinci trenutno rade na pridobijanju globalne podrške za svoju nezavisnu državu, pre mogućeg sporazuma o granicama sa Izraelom.

Očekuje se da u taj region tokom naredne nedelje doputuje i generalni sekretar Ban Ki Mun, kako bi pokušao da održi razgovore živim.

Palestinci žele da uspostave državu na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.