Abadi: Turska da povuče trupe iz Iraka

Izvor: B92, 22.Jan.2016, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abadi: Turska da povuče trupe iz Iraka

Davos -- Irački premijer Hajder al-Abadi pozvao je Tursku da povuče svoje trupe sa iračke teritorije i umesto toga obezbedi obuku i opremu za borbu protiv ID.

Abadi se danas, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom zimskom odmaralištu, sastao sa nekoliko zvaničnika među kojima je i američki ministar odbrane Eš Karter, od kojih je zatražio dodatnu podršku u borbi protiv Islamske države, prenosi AP.

"Mi u Iraku želimo dobre susedske odnose sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Turskom i nadamo se da će nam Turska pomoći u borbi protiv Islamske države", poručio je Abadi.

Kako je istakao, Islamska država ubija iračke građane i zauzima iračke gradove.

"Zato imamo četiri miliona internih izbeglica i Turska bi trebalo da nam pomogne da se izborimo sa tim. Pozivam tursku vladu da nam pomogne i povuče svoje snage", rekao je Abadi, dodavši da Ankara još nije odgovorila na pitanje njegove vlade zašto su turske trupe u Iraku.

Turska je 2014. rasporedila vojsku u blizini Mosula koji je pod kontrolom Islamske države u severnom Iraku, a pristizanje dodatnih trupa prošlog meseca izazvalo je burno negodovanje Bagdada te je Ankara posle toga obustavila dalje raspoređivanje, podseća američka agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PREMIJER IRAKA: Turska da povuče svoje trupe sa iračke teritorije!

Izvor: Kurir, 22.Jan.2016

Irački premijer Hajder al-Abadi pozvao je danas Tursku da povuče svoje trupe sa iračke teritorije i umesto toga obezbedi obuku i opremu za borbu protiv Islamske države...Abadi se danas, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom zimskom odmaralištu, sastao sa nekoliko zvaničnika među...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.