AZIJSKE DRŽAVE NA IVICI RATA: Konflikt na granici se pretvorio u potpuni oružani sukob, optužbe samo pljušte

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Maj.2021, 19:39

AZIJSKE DRŽAVE NA IVICI RATA: Konflikt na granici se pretvorio u potpuni oružani sukob, optužbe samo pljušte

Sukob je izbio 29. aprila i trajao je više od šest sati

Akcije kirgistanske vojske na granici Tadžikistana i Kirgizije prema međunarodnim normama smatraju se činom agresije, saopštilo je Generalno tužilaštvo Tadžikistana.

- Upotreba oružane sile od strane države protiv suvereniteta, teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti druge države, ili na bilo koji drugi način koji nije u skladu sa Poveljom UN ili drugim međunarodnim sporazumima, smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se aktom agresije - navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Činom agresije se smatra i kada država šalje oružane bande ili grupe koje upotrebljavaju oružanu silu protiv druge države, dodaje Tužilaštvo.

Ranije je Granična služba Kirgizije saopštila da su Kirgistan i Tadžikistan završili povlačenje dodatnih snaga sa granice nakon oružanog sukoba.

Sukob između stanovnika pograničnih rejona Kirgizije i Tadžikistana izbio je 29. aprila i prerastao je u oružani sukob graničara.

Konflikt je trajao više od šest sati, sa obe strane poginulo je oko 40 ljudi, a više od 200 je povređeno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.