AZIJSKA DRŽAVA ZABELEŽILA OPASNU MUTIRANU VARIJANTU VIRUSA: Trostruki soj novi udarac dok se bore sa najgorim talasom

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2021, 09:33

AZIJSKA DRŽAVA ZABELEŽILA OPASNU MUTIRANU VARIJANTU VIRUSA: Trostruki soj novi udarac dok se bore sa najgorim talasom

Naučnici upozoravaju da će ovo da izazove velike probleme

Indija je otkrila novi trostruki soj kovida u trenucima kada se bori da obuzda najgori talas korona virusa od početka pandemije i obaranja svetskog negativnog rekorda po broju obolelih.

Indijski naučnici su ranije upozoravali na dvostruki mutorani soj, a trostruki mutirani soj će samo da izazove još veće probleme, preneo je londonski Independent.

Trostruki mutirani soj znači kombinaciju tri >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << različite kovid varijanti, koji su formirali novi soj u indijskim državama poput Zapadog Bengaa, Maharaštre i Delhija i veruje se da su tamo dominantne, javio je NDTV njuz.

Profesor epidemiologije na Mekgil univerzitetu je rekao za NDTV da je u pitanju zarazniji soj.

- Mnogo ljudi od njega oboli vrlo brzo. Moramo da nastavimo da podešavamo vakcine da se bore protiv novih sojeva. Moramo da razumemo zarazu, za šta je potrebno detaljno sekvenciranje - izjavio je Madhukar Pai.

On je naveo da je kašnjenje u otkrivanju duplih mutacija doprinelo velikom širenju kovida-19 u Indiji.

U ovom trenutku, novinski izveštaji kažu da je trostruki mutirani virus više pitanje interesovanja naučnika, nego soj za zabrinutost.

Vinod Skarija, koji radi u Savetu za naučna i industrijska istraživanja u Delhiju, rekao je da su neophodna dodatna istraživanja kako bi se videla efikasnost vakcina protiv ovog soja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.