AVIONI ISPOD CENE

Izvor: Kurir, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AVIONI ISPOD CENE

Da su tri „boinga“ prodata u delovima, bez motora, „Internacional CG“ mogao da dobije 700.000 dolara više

BEOGRAD -Tri „boinga 727-200“ kompanije „Internacional CG“ (Geneks) dala je prošle godine budzašto, odnosno za samo 540 hiljada dolara. Da su te iste avione prodali u delovima bez motora, dobili bi 1.2 miliona dolara, tvrdi dobro obavešteni izvor Kurira. On dodaje da na ovu cenu treba dodati i cenu motora koja iznosa 120 hiljada dolara, a njih je bilo osam.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
- Avioni su prodati američkoj kompaniji „Penant Aviejšn“, čiji je vlasnik Predrag Milenković. Čim su uplatili novac, jedan „boing“ ( YU AKM) prodali su firmi iz Avganistana KAM - AIR za 700 hiljada dolara. Taj „boing“, čije su registarske oznake sada YA-GAD već više od godinu dana leti od Dubaija do Avganistana, a sada se nalazi na redovnom servisu u „Jat tehnici“ - tvrdi naš sagovornik i ponavlja da je strašno to što su druga dva „boinga“ YU-AKD i YU-AKH u kojima se prevozio Josip Broz -Tito isečena i istopljena.

Predsednik Komisije za prodaju tih aviona Nikola Rajković nije juče želeo da priča za Kurir jer je, kako kaže, policijska istraga u toku i nema ovlašćenja da daje izjave. Sa druge strane, oglasio se i Vladimir Gajić, bivši direktor „Internacionala CG“ i potpisnik kupoprodajnog ugovora sa američkom kompanijom „Penant aviejšn“. On tvrdi da je u ovoj prodaji sve urađeno po zakonu.

- Najpre je pribavljeno od strane Saobraćajnog fakulteta u Beogradu stručno veštačenje kojim je konstatovano da avioni nisu u voznom stanju, da su mesečni troškovi ležarine aviona na beogradskom aerodromu oko pedesetak hiljada evra, da je za popravku sva tri aviona neophodno uložiti oko dva miliona USD, a da bi to bila potpuno neisplativa investicija zbog zastarelosti aviona, koji ne bi mogli da dobiju dozvolu za letenje nigde izuzev u pojedinim afričkim zemljama - kaže Gajić i dodaje da je tada određena i procena vrednosti aviona na ukupno oko 470.000 USD. On ističe da je takođe bio objavljen i međunarodni oglas za prikupljanje ponuda i da je pribavljena saglasnost privatizacionog savetnika i Agencije za privatizaciju.

- Na međunarodni oglas o prikupljanju pismenih ponuda za kupovinu aviona javila se samo „Penant Aviejšn“, ponudivši iznos koji je bio za oko 60.000 dolara veći nego što je procena vrednosti Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. A koliko je bila velika vrednost aviona, najbolje govori činjenica da se na međunarodni oglas javila sa ponudom samo jedna kompanija - kaže Gajić. On ističe da su odluku Komisije o prodaji aviona jednoglasno potvrdili i Upravni Odbor ICG u čijem sastavu su bili predstavnici svih stranaka tadašnje Vlade Republike Srbije kao i Skupština Kompanije ICG i da su motivi svih aktera prodaje aviona bili ekonomski racionalni. [ antrfile ]

ĐULIĆ PRETI SUDOM

Slobodan Đulić, predsednik Upravnog odbora kompanije „Internacional CG“, demantovao je navode Kurira u jučerašnjem tekstu „Afera boing“. On kaže da je „izneto niz netačnih podataka i neistina, od kojih je najveća da je predsednik Komisije za prodaju aviona izabran od strane Upravnog odbora čiji je on predsednik“. Prema njegovim rečima „istina je da je komisija izabrana odlukom Skupštine „Internacionala CG“ i odlukom direktora te kompanije.

Kad su u pitanju navodi da je predsednik UO „Internacionala“ kum ministra policije, Đulić nas je upitao „zašto ne pitamo Jočića da li su kumovi“, a potom rekao da ćemo i njegovo kumstvo morati da dokažemo na sudu. Đulić nije želeo juče da odgovara na pitanja, naglašavajući da ćemo od sada imati posla samo sa njegovim advokatom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.