AVGANISTANSKE SNAGE MASOVNO PRELAZE NA STRANU TALIBANA: Militantna grupa se poput kancera širi zemljom i izjeda je celu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2021, 23:27

AVGANISTANSKE SNAGE MASOVNO PRELAZE NA STRANU TALIBANA: Militantna grupa se poput kancera širi zemljom i izjeda je celu (VIDEO)

U pojedinim gradovima i delovima zemlje snage Avganistana i dalje pružaju snažan otpor

Talibani su 6. avgusta objavili da se stotine avganistanskih službenika Kabula, policajaca i vojnika Avganistanske nacionalne armije (ANA) predalo i stavilo na raspolaganje militantnoj grupi u južnoj provinciji Helmand u poslednja 24 sata.

Prvi prebeg dogodio se u okrugu Grišk. 67 pripadnika ANA i Avganistanske nacionalne policije (ANP) pridružilo se talibanskim redovima nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << što im je predalo 27 jurišnih pušaka, dva RPG-7, osam snajperskih pušaka, šest teških mitraljeza i šest pištolja.

Prisoners running out of the prison in Zaranj the capital of Nimroz province. pic.twitter.com/gbtuQKptD5

— BILAL SARWARY (@bsarwary) August 6, 2021

U okrugu Nava-i-Barakzai, 247 pripadnika ANA i ANP je prebeglo. Prebegli su Talibanima i predali im 53 jurišne puške, pet teških mitraljeza, četiri RPG-7, četiri minobacača, snajpersku pušku, četiri pištolja, tri laka mitraljeza, pikap i motocikl.

Pro-TB outlet posted new video from Kang, Nimruz which confirms Taliban presence in the district center. #Afghanistan

pic.twitter.com/BH6rVTyqN6

— FJ (@Natsecjeff) August 5, 2021

U okrugu Nad Ali, 53 borca predala su se talibanima. Oni su grupi predali 13 jurišnih pušaka i više snajpera, a Talibani su im obećali da ih neće dirati.

- Vojnici su obećali da se neće vratiti u neprijateljske redove, pa su im date sigurnosne kartice - rekli su talibani u saopštenju za javnost.

Militia and police still present in Sheberghan HQ. Local account which I trust is currently silent #Jawzjan pic.twitter.com/cqTX7Dyc4q

— Dr. Drexluddin Khan Spiveyzai Kayani (Drexy Baba) (@RisboLensky) August 6, 2021

Talibani su možda preuveličali broj prebega u Helmandu. Ipak, ne može se poreći da sve više ljudi napušta avganistanske vladine snage i državne poslove iz straha od brzog napredovanja Talibana u zemlji.

Nekoliko nedelja nakon što je američki predsednik Džo Bajden najavio povlačenje američkih trupa prošlog maja, talibani su marširali da zauzmu skoro polovinu od skoro 400 okruga Avganistana.

Snage avganistanske vojske pružaju žestok otpor u nekoliko područja, poput severozapadnog grada Herata. Međutim, oni padaju na većini frontova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.