Izvor: B92, 13.Sep.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AVGANISTAN PRVA META ODMAZDE SAD?

Vladajuci avganistanski Talibani saopstili su u cetvrtak da im je saudijski disident Osama Bin Laden rekao da nije ucestvovao u teroristickim napadima na SAD. "Pitali smo ga i on nam je rekao da nema nikakvog ucesca u ovoj akciji", izjavio je za Rojters talibanski ambasador u Pakistanu Abdul Salam Zaef. On je dodao da je 'talibanski pokret spreman da saradjuje sa SAD u istrazi o osobama za koje su veruje da su odgovorne za razarajuce napade na Njujork i Vasington. "Spremni smo da pruzimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svaku pomoc, u skladu sa serijatskim zakonom", rekao je Zaef, ali je naglasio da bi Vasington, ukoliko poseduje bilo kakve dokaze protiv Bin Ladena, treba da ih dostavi talibanskom pokretu. Bin Laden je zasticen u Avganistanu sa zvanicnim statusom "gosta".

Istovremeno, u iscekivanju moguce odmazde SAD za teroristicke napade u Njujorku i Vasingtonu, Arapi koji zive u Kabulu, glavnom gradu Avganistana, poceli su da napustaju grad, dok su ostali stanovnici grada poceli da kopaju rovove. Stanovnici Kabula navode da su svi Arapi napustili grad, iako trenutno nije jasno koliko njih zivi u glavnom gradu Avganistana. Ocevici navode da se u predgradjima Kabula pocelo s pravljenjem utvrdjenja.

Portparol misije UN za Avganistan Stefani Banker, koja se nalazi u Pakistanu, potvrdila je u izjavi za B92 da su Ujedinjene nacije u prethodna dva dana povukle svo osoblje iz glavnog grada susednog Avganistana. Upitana da li to znaci da u Kabulu vise nema medjunarodnih humanitarnih radnika, ona je rekla: 'Mislim da jos ima nekih medjunarodnih organizacija u Avganistanu. Znam da je u sredu dana stiglo nekoliko stotina humanitarnih radnika, ali koliko ja znam neke nevladine organizacije jos imaju ljude tamo. Zbog svega sto se desava mi intezivno razgovaramo s Vladinim zvanicnicima o bezbednosnim i humanitarnim pitanjima vezanim za Avganistan, pre svega o tome kako prevazici postojecu humanitarnu katastrofu u toj zemlji u odsustvu humanitarnih radnika', kaze Banker. Iako se kao moguca meta americke odmazde pominje i Pakistan, zbog toga sto priznaje vladu Talibana, Banker je za B92 rekla da u Islamabadu tenzija nije posebno podignuta. 'Ipak, treba reci da je Islamabad tradicionalno najmirniji i najbezbedniji deo ove zemlje', dodala je portparol UN za Avganistan Stefani Banker za Radio B92.

Direktor Centra za jugoistocne-evropske studije i poznavalac americke spoljne politike Ognjen Pribicevic ocekuje snazan udar americkih snaga na Avganistan. 'Posle ovoga sledi snazan udar SAD po onim zemljama za koje se smatra da se nalaze glavna uporista terorista. Avganistan je tu prvi na listi i ocekujem ne samo bombardovanje, nego i ukljucenje i ljudskih snaga u traganju za teroristima i ljudima koji su im pomagali. Ne treba zaboraviti da se Avganistan granici s Rusijom i da ce ovoga puta Amerikanci napadati one ljude koje su pre 20 naoruzavali, pa tako moze doci do zaostravanja odnosa Rusije i SAD. S druge strane, milsim da SAD u ovom trenutku nece previse racuna voditi o tome sta ce reci Kina', kaze Pribicevic. Prema njegovim recima, odluka Saveta NATO da prvi put u svojoj istoriji aktivira klauzulu kolektivne odbrane, poznatiju kao clan 5, bila je sasvim ocekivana. Aktiviranjem clana 5. Povelje NATO svaka drzava-clanica pomoci ce napadnutoj strani akcijom koju bude smatrala nuznom. Takodje, Kina je saopstila da bi NATO, pre nego sto bude reagovao na teroristicke napade na SAD, trebalo da se konsultuje i sa vanevropskim zemljama. Pribicevic smatra da ce SAD uz pomoc NATO napasti Avganistan, ali da je tesko i nezahvalno proceniti da li ce taj napad biti prosiren i na ostale muslimanske zemlje. 'Kada su u pitanju Irak, Iran i Libija, tu je vece teze govoriti i tu bi oni trebalo da pokazu mnogo jake dokaze da su teroristi bas tu bili i da onda u to uvere Ruse i Kineze. Udar po ovim zemljama doveo bi u pitanje i sadasnji poredak planete i njenu sudbinu', kaze Pribicevic, javlja B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.