AUSTRALIJSKI PUTNIČKI AVION POSLE EKSPLOZIJE PRINUDNO SLETEO U SINGAPURU (VIDEO)

Izvor: Kurir, 04.Nov.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AUSTRALIJSKI PUTNIČKI AVION POSLE EKSPLOZIJE PRINUDNO SLETEO U SINGAPURU (VIDEO)

SINGAPUR - Australijski putnički avion Erbas A380 prinudno je jutros sleteo na aerodrom u Singapuru zbog tehničkih problema koji su se pojavili neposredno posle poletanja.

Stanovnici obližnjeg indonežanskog ostrva Batama, kako javlja Bi-Bi-Si, kažu da su čuli eksploziju i videli kako sa džinovskog aviona, neposredno pošto je iz Singapura poleteo za Sidnej, otpadaju delovi.

Aviomehaničari su, neposredno posle prinudnopg sletanja, okružili avion na kojem su nedostajali >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << delovi oplate na kućištu jednog od motora.

Australijska aviokompanija Kvantas, kojoj pripada avion, saopštila je da niko od oko 460 ljudi u avionu nije povređen u incidentu.

Erbas A380 je avion na dva sprata i najveći je putnički avion na svetu, koji je u saobraćaj uveden pre tri godine.

Obustavljeni svi letovi na "erbasu A380"

Australijska aviokompanija "Kvantas ervejz" suspendovala je letove svojih aviona "erbas A380" pošto je putnički avion tog tipa prinudno sleteo u Singapuru sa 459 ljudi. Istragu je pokrenula australijska agencija za bezbednost saobraćaja, a direktor "Kvantasa" je saopštio da je avion mogao da leti i sa dva motora, ali će svi avioni tog tipa biti prizemljeni dok traje istraga. "Kvantas" je otkazao tri linije sa avionima "erbas A380", jedan polazak iz Sidneja i dva iz Los Anđelesa.

Reč je o najvećem u svetu putničkom avionu, kapaciteta 500 putnika. Avion koji je prinudno sleteo  izgrađen je 2008. i ima motore "trent 900" "Rols-Rojsa". Odgovorni iz "Kvantasa" tvrde da je to bio najozbiljniji incident ovog tipa letelice koje koriste od 2005. a dogodio se samo nekoliko dana uoči proslave 90-godišnjice kompanije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.