AUSTRALIJA NA RUBU HAOSA: Od ponedeljka vojska na ulicama, helikopteri teraju ljude iz parkova (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2021, 22:24

AUSTRALIJA NA RUBU HAOSA: Od ponedeljka vojska na ulicama, helikopteri teraju ljude iz parkova (FOTO)

Sidnej je ponovo u lokdaunu

Iz Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije australijske savezne države, saopštili su u subotu o 210 lokalno proširenih slučajeva zaraze kovidom-19, dok je policija ogradila centar Sidneja s više kontrolnih tačaka kako bi sprečila planirani protest protiv mera zatvaranja.

Stanovnicima Sidneja i njegove okoline prošle su nedelje uvedene stroge mere za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa koje će trajati bar do kraja avgusta. Pogoršanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << situacije s pandemijom dogodilo se zbog širenja delta soja.

Oko hiljadu policajaca raspoređeno je u okolini Sidneja kako bi sprečili neovlaštene demonstracije protiv mera za suzbijanje pandemije koronavirusa, a izdavana su i obaveštenja o zabrani taksi službama za prevoz putnika na demonstracije, saopštila je policija.

Tokom petka i subote grad su nadletali policijski helikopteri koji su palili sirene čim su videli nekog na ulici i preko razglasa upozoravali ljude da se pridržavaju pravila.

Koliko je cela situacija otišlo daleko, dokazuje činjenica da je u Sidnej juče stiglo oko stotinu vojnika. Oni će tokom vikenda odraditi treninge i u ponedeljak preuzeti ulice grada.

- To je dobra stvar za nas. Postoji manjina koja misli da njih pravila ne diraju i prisustvo vojske sigurno će ih primiriti - rekao je ministar policije Novog Južnog Velsa Dejvid Eliot.

Huge anti-lockdown protest in Sydney’s CBD. Thousands of marchers chanting “freedom”. This man was arrested after he was pushed into a police officer pic.twitter.com/oDiG88lSyM

— Georgie Mitchell (@gmitch_news) July 24, 2021

Međutim, njegovo mišljenje ne dele pravnici, ali i velika većina građana najmnogoljudnijeg grada Australije.

- Korišćenje vojske u liberalnoj demokratiji je poprilično zabrinjavajuće - ističu.

Merama su najteže pogođena radnička naselja u zapadnom predgrađu Sidneja gdje živi dva miliona ljudi. Ti delovi grada su ujedno i najsiromašniji, a tamošnji stanovnici kritikuju vlast da su restrikcije kod njih puno strože nego u bogatijim delovima grada.

- Umrećemo od gladi, ne možemo platiti najam stana, a još nam zabranjuju da radimo. I na kraju cele priče, oni pošalju vojsku na nas. Najblaže rečeno, ljudima se to neće svideti - rekao je Stiv Kristu, lokalni gradonačelnik.

Kao rešenje se nameće pojačano cepljenje, ali u Australiji, potpuno iznenađujuće, to ne ide tako glatko. Naime, procepljeno je tek 17 posto odrasle populacije.

Uprkos borbi s naglim porastom broja zaraženih, koji su uglavnom delta soja, Australija je dosad uspela da drži pandemiju pod kontrolom s ukupno nešto više od 34.000 slučajeva zaraze i 924 smrtna slučaja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.