AUDIO: Šta je Mirjana Marković poručila Srbiji iz Rusije?

Izvor: Radio 021, 07.Okt.2015, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AUDIO: Šta je Mirjana Marković poručila Srbiji iz Rusije?

Na kioscima širom Srbije pojavili su se memoari Mirjane Marković.

Izdavač smatra da je objavljivanje ispovesti žene Slobodana Miloševića koja se više od 12 godina krije od srpskih pravosudnih organa dobar komercijalni potez i da i ona ima pravo da iznese svoje viđenje stvarnosti. Na promociji knjige javnosti se telefonom iz Moskve obratila Mirjana Marković, koja je rekla da je memoare pisala više od 20 godina.

Mirjana Marković nije ni posle više od 12 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << došla u Srbiju, ali jesu njeni memoari i to baš na 5. oktobar. To je, kaže izdavač, čista slučajnost. Izdavač nema problem sa tim što je ona begunac od pravosudnih organa Srbije već više od 12 godina, niti sa kvalifikacijama koje je Mirjana Marković iznela u knjizi, a objavljivanje knjige pre svag objašnjava komercijalnim razlozima.

"Ta žena ima pravo i da kaže ono što možda ne odgovara istini. Zašto? Zato što su mnogi o njoj izgovorili ogavne stvari. Ima pravo da iznese stav o nekome, stavove sa kojim se ja slažem ili ne, ali kao izdavač prihvatam tekst u celini", kaže Ratko Dmitrović, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti".

U knjizi Mirjana Marković navodi da je Vuk Drašković sam inscenirao atentat u Budvi, iako za to postoji pravnosnažna presuda. O ostalim ubistvima nije uopšte pisala. "Moja knjiga je biografija vremena u kome su se našli moja zemlja i moja porodica", poručila je Mira Marković u audio poruci.

Bivši politički saradnici njenog supruga, kako kaže, ili minimiziraju svoju ulogu tokom devedesetih ili je preuveličavaju u događajima koji su društveno prihvatljivi ili svoje reči stavljaju u usta Miloševiću. "Slobodan je u Hagu naslutio da će se to događati i nekoliko puta mi je rekao "kada sad ovako izmišljaju kako će tek izmišljati kada ne budem živ". I pozdravite Srbiju", čulo se u audio-poruci Mire marković.

Aktuelni predsednik udruženja "Sloboda" i bivši savezni premijer Momir Bulatović smatra da je Milošević trebalo da bude aboliran jer je, kako kaže, takva praksa i u Americi pa i u Rusiji. "Vojislav Koštunica, Boris Tadić i Milan Milutinović nisu znali ovu praksu i razloge, ili nisu imali dozvolu nadležnih da je primene na SRJ Jugoslaviju. Po svemu sudeći, ni Nikolić neće ispraviti nagomilane nepravde prema Slobodanu Miloševiću i njegovoj prorodici", kaže Bulatović.

Pisac Filip David nije iznenađen pojavljivanjem ovih momara u prodaji jer, kako kaže, nije promenjen kultirni model devedesetih. "Ovo sve što se događa jako, jako liči na 90. godinu. Lica poznata iz tog vremena sada su u vrhu politike, sporta kulture i žrtve su zapravo krivci", kaže David.

Mirjani Marković se sudi za zloupotrebu službenog položaja i za njom je raspisana međunarodna Interpolova poternica. Ona sa sinom živi u Rusiji kao politička izbeglica. Svoja zananja o ubistvima Slaka Ćuriuvije ili Ivana Stambolića nije iznela u knjizi, a sud će je saslušati samo ukoliko bude dostupna.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.