AU, KAKAV PREOKRET! Stupar pušten na slobodu - oglasio se njegov advokat

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2022, 19:37

AU, KAKAV PREOKRET! Stupar pušten na slobodu - oglasio se njegov advokat

Kotoranin Vojin Stupar (41), koji godinama slovi za visokopozicioniranog člana kavačkog klana, uhapšen je u Crnoj Gori zbog sumnje da je bio deo kriminalne grupe "vračarci". Hapšenje je usledilo po naredbi Višeg suda u Beogradu, radi krivičnog gonjenja zbog zločinačkog udruživanja i pomoći pri izvršenju teškog ubistva.

 Iako se Stupar, po svemu sudeći, sada smatra jednim od člana "vračarskog" klana, godinama slovi za opasnog "kavčanina" koji je svojevremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << lažno optužio šefa "škaljarske" grupe da je na njega pucao...

Ime Vojina Stupara našlo se na spisku odbeglih "vračaraca" kada je pre dve nedelje sprovedena velika akcija tužilaštva i policije protiv njih. Istraga je tada pokrenuta protiv 38 osumnjičenih, od kojih je 12 bilo u bekstvu, uključujući i prvog čoveka ove grupe Nikolu Džonija Vušovića. "Vračarci" se sumnjiče da su počinili tri teška ubistva, pet ubistva u pokušaju i druga teška krivična dela.

Uloga Vojina Stupara ogleda se, po svemu sudeći, u pomaganju pripadnicima ove kriminalne grupe pri izvršenju teškog ubistva. Međutim, dan nakon što je srpsko tužilaštvo saopštilo da je Stupar priveden, oglasio se njegov advokat u Crnoj Gori Miloš Radović koji je, u izjavi sa portal "Dan" izjavio kako se Stupar sam javio u policijsku stanicu, kao što to čini svakog ponedeljka jer je to mera koju mu je sud izrekao.

- Nakon što je Stupar juče pošao da se uredno javi kotorskoj policiji, shodno rešenju Višeg suda u Podgorici koji mu je odredio mere nadzora, između ostalog da se javlja svakog ponedjeljka za potrebe postupka koji se odranije protiv njega vodi pred Višim sudom. On je u međuvremenu saznao da je Srbija protiv njega pokrenula krivični podstupak i verovatno raspisala poternicu. Bez obzira na to saznanje, Stupar je juče pošao da se javi policiji i apsolutno nije bilo nikakvog hapšenja, kako su to mnogi mediji u Crnoj Gori objavili. Sam je došao da se javi policiji koja ga je jutros sprovela sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici Suzani Mugoši koja je našla da nema osnova za određivanje pritvora nakon čega je Stupar pušten na slobodu - kazao je Radović Danu.

Radović je kazao da su Republici Srbiji prethodno dostavili dokumentaciju, odnosno ključne dokaze koji ukazuju da njegov branjenik nema veze sa izvršenjem dela za koje se sumnjiči u Srbiji. Stupar je, tvrdi branilac, sve vreme, bio u pritvoru u Crnoj Gori, a nakon toga pod merama nadzora zabrane napuštanja mesta boravišta Opštine Kotor.

Ime Vojina Stupara provejavalo je na stranicama crne hornike u više navrata, a gotovo svaki put se o njemu govorilo kao o visokorangiranom članu kavačkog klana, koji je u rodbinskim odnosima sa "kavčaninom" Igorom Božovićem. Stupara je šira javnost upoznala nakon što je 2017. godine objavljeno da su na njega i Miloša Radonjića pucali sada pokojni "škaljarci" Igor Dedović i Jovan Vukotić.

Kako je u prvi mah objavljeno, pucnjava se dogodila na jednom parkingu u Kotoru, u naselju Rakite, kada je BMW, kojim je upravljao Dedović, a u kom se nalazio i Milić Minja Šaković, preprečio put dvojici kavčana. Oružje je, kako je bilo navedeno u naredbi za sprovođenje istrage, prvi potegao Jovan Vukotić, izašavši iz vozila. Tada su se kavčani dali u beg, a za njima su nastavili da pucaju Vukotić, Dedović i Šaković.

Istraga ovog događaja tapkala je u mestu godinama – Jovan Vukotić nije bio dostupan pravosudnim organima u Crnoj Gori, Minja Šaković je skoro godinu dana bio u pritvoru, dok je Dedović tvrdio da je u to vreme bio u Sloveniji, za šta je čak imao svedoka koji je dao iskaz koji to potvrđuje. Takođe, Vukotić se iz bekstva više puta obraćao tužilaštvu tvrdeći da mu "pakuju" i "nameštaju" optužujući "otpad i talog koji se krije iza svojih legitimacija".

Potom je Jovan Vukotić uhapšen u Turskoj, zajedno sa svojom partnerkom, zbog falsifikovanih putnih isprava. Turski pravosudni organi potom Vukotića pod veoma neobičnim okolnostima izručio Srbiji, a ne Crnoj Gori, i Vukotić u našoj državi biva osuđen na petnaestomesečni zatvor zbog falsifikovanih dokumenata. Po izvršenju te kazne, šefu škaljarskog klana određuju ekstradicioni pritvor uoči izručenja Crnoj Gori, u kom pokušavaju da ga ubiju cijanidom.

Na saslušanju jula 2020. godine Stupar je rekao kako ne zna ko je 2016. godine pucao u automobil u kom su bili on i Radonjić. Takođe, Stupar je odbio da svedoči pred Vukotićem i Šakovićem u Višem tužilaštvu, koji su imali prava da mu postavljaju pitanja. Stupar je tako dao iskaz pred pravnim zastupnicima "škaljaraca", a za to vreme Vukotić i Šaković su čekali u holu zgrade tužilaštva. Osam dana nakon svedočenja, Vukotića puštaju iz pritvora, a potom tužilaštvo donosi odluku, to jest naredbu o obustavljanju istrage protiv Vukotića i drugih.

Kada je iz Crne Gore stigla vest da je brodom "Jadran", koji učenici pomorske škole koriste za vežbu, pokušan šverc 60 kilograma kokaina, sumnja je odmah pala na zaraćene crnogorske kriminalne grupe. Kako je navelo tužilaštvo, uloga Vojina Stupara u tom ilegalnom poslu koji je kriminalnoj grupi trebalo da donese pet miliona evra, bila je da čuva oružje i municiju za potrebe grupe, ali i da pakuje kokain.

Sumnjalo se da je Stupar, zajedno sa još dve osobe, u prvoj polovini aprila 2019. godine, upakovao kokain u pet ranaca, kao i dva pištolja i 52 komada municije.

Postoji osnovana sumnja da je Stupar sa Račićem i Rovčaninom u prvoj polovini aprila 2019. godine 56 kilograma kokaina upakovao u pet ranaca kao i dva pištolja i 52 komada municije. Stupara su, zajedno sa još dva pripadnika grupe, tada odvezla do parkinga jednog kafe-bara u Tivtu gde su drogu predali drugim okrivljenima. U odluci navedeno je i koji dokazi sumnjiče Stupara da je počinio krivično delo, a reč je o informacijama dobijenim praćenjem i prisluškivanjem. Suđenje je i dalje u toku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.