Izvor: Blic, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ATX napajanje

ATX napajanje

Imam možda mali problem ali me nervira i želim da ga rešim. Kada gasim računar, sistem sve odradi kako treba. Sačuva moja podešavanja i napiše poruku da se Windows gasi. Međutim, kada sve to odradi ne ugasi računar već napiše poruku da mogu da ga ugasim ručno. Posedujem ATX kućište koje je sa 98-icom moglo da se gasi samo. Ne znam kako da podesim da se kućište samo ugasi.

Ovaj problem je veoma čest i vrlo lako se prevazilazi. Pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ste naveli da se ranije računar sam gasio, pretpostavićemo da ništa niste menjali u BIOS-u. Ukoliko je to ipak slučaj, treba pronaći opciju Advanced Power Management i podesiti vrednost na Enable. Što se samog operativnog sistema tiče, i u njemu je moguće napraviti korekcije kako bi se rešio ovaj problem.

Da bi se ATX napajanje pod Windows XP-om automatski isključivalo, prilikom zadavanja komande TURN OFF, potrebno je uraditi sledeće. Pristupite folderu Control Panel tako što ćete kliknuti na Start, obeležiti Settings i kliknuti na Control Panel. U dobijenom prozoru treba pronaći ikonicu Power Options i pokrenuti je. Prozor u kojem se sada nalazite poseduje jezičak APM. Još jednom napominjemo da će ova kartica biti vidljiva samo ako je u BIOS-u aktivirana ova opcija. Na ovoj kartici treba štiklirati polje Enable Advanced Power Management Support, čime ćete ručno reći Windows operativnom sistemu da posedujete ATX napajanje. Dalje je potrebno da potvrdite sa OK sve otvorene prozore i resetujete računar. Prilikom sledećeg gašenja, ne bi ste više trebali da se susrećete sa ovom vrstom problema.

Pitanja možete slati na tehnika@blic.co.yu



|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.