Izvor: B92, 11.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ASTRA BANKA" PLACA 67 MILIONA DEM POREZA NA EKTSTRAPROFIT

Beograd -- Tri najveca obveznika po zakonu o ekstraprofitu su ''Astra banka'' koja bi trebalo da plati 67,8 miliona maraka, ''Simpo Vranje''

skoro 25 i ''Stankom' korporacija" 20,9, miliona maraka, javlja Radio B92. Republicki ministar finansija Bozidar Djelic saopstio je na konferenciji za novinare da su do cetvrtka urucena 253 resenja obveznicima koji bi u roku od 15 dana trebalo da plate porez u vrednosti 142 miliona maraka. Na resenja postoji mogucnost zalbe koja ne zadrzava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << placanje. Ministar finansija je precizirao da je ''Astra banka''

pocetkom devedesetih dobijala novac iz sive emisije. Sredstva su nezakonito odobrena za menjacke poslove i to je bio upad Srbije i Narodne banke Srbije u platni sistem zemlje, ocenio je Djelic.

Odgovarajuci na pitanje novinara Radija B92 da li postoji mogucnost da se politickim dogovorima umanji ili ukine porez, Djelic je rekao: "Bilo je pretnji, bilo je pokusaja pritisaka, ali mogu odgovorno da vam kazem da ni je bio nijedan pritisak na mene, na Komisiju i na Republicku upravu javnih prihoda vodecih politicara da se neki drugaciji arsin primeni bilo kom potencijalnom poreskom obvezniku. Vidite poresku obavezu, tu nema nikakvog izuzeca, nema nikakvog smanjenja poreske osnovice, a kamoli poreske obaveze. Sve drugo je nagadjanje", istakao je Djelic.

U ''Stankom korporaciji'' Radiju B92 je receno da do ponedeljka, kada ce biti odrzana konferencija za novinare, nece biti nikakvih izjava ni komentara povodom saopstenih podataka.

Povodom inicijative za ocenu ustavnosti Zakona Djelic je rekao da jedan ovakav propis mora da bude retroaktivan jer se oporezivanje ne moze izvrsiti bez primene na dogadjaje iz proslih vremena. On je rekao da se tim propisom ne krse odredbe saveznih zakona, jer je dopusteno da republike-clanice mogu da uvedu vanredne poreze. "Jednokratni porez je vanredan kako bismo raskrstili s prosloscu", rekao je Djelic i naglasio da ne postoji nikakav osnov da se kaze kako je taj zakon neustavan.

"Ocena ovog zakona kao neustavnog bi, po mom licnom misljenju, bila prvoklasan skandal u ovoj zemlji. Svim snagama ja pokusavam da se drzim iznad neke dnevne politike, ali verujte, da situacija nije tako teska, mogli bismo malo vise da pricamo o cinjenici da oni koji su pokrenuli ocenu ustavnosti toga zakona su ili na platnim spiskovima nekih koji treba da plate po ovom zakonu ili su bili. Stvari su tu veoma transparentne", naglasio je Djelic.

Djelicu je postavljeno pitanje da li mu je poznato da je savezni ministar finansija Jovan Rankovic, koji je kritikovao zakon, clan Upravnog odbora "Stankom korporacije". Djelic je odgovorio da nema tu informaciju. Objasnjavajuci svoju ulogu u "Stankomu" Jovan Rankovic za B92 kaze da "nije tacno da je bio clan UO 'Stankoma'". "Tacno je da sam 30 godina bio savetnik te firme, jos od vremena kada je bila zadruga, i to do ove godine, od proleca vise nisam. To nema nikakve veze s tim, ja sam radio u 500 preduzeca, a ne samo u 'Stankomu', prema tome, to je sasvim nesto drugo. A zakon sam kritikovao kao tvorac paralelnog zakona, koji je poznat, a on taj zakon nije hteo da uzme u obzir", kaze Rankovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.