Izvor: B92, 25.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ASTRA BANKA" JOS UVEK NIJE U STECAJU

Beograd -- U "Astra banku" jos nije uveden stecaj, iako je stecajni postupak zapocela Narodna banka Jugoslavije kao kontra-meru nakon odluke Saveznog suda. Podsetimo, ovaj sud ocenio je da "Astra banka" treba da nastavi sa radom i da se vrati porodici Karic, a da se likvidacioni upravnik postavljen od Narodne banke ukloni. Predstavnici Centralne banke tvrde da je u sredu pokrenut stecajni postupak, sto je Trgovinski sud u Beogradu najpre potvrdio svojim resenjem, da bi ga posle samo 15 minuta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povukao. Predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajevic medjutim, izjavio je Beti da je resenje tog suda kojim se otvara postupak stecaja nad Astra bankom pravosnazno. "Ne znam sta ti ljudi hoce. Resenje o stecaju je doneto i pravne posledice tog resenja su nastupile", rekao je Kljajevic povodom optuzbi iz Narodne banke. On je dodao da se pravni zastupnik Astra banke zalio na odluku o stecaju, ali da to ne odlaze izvrsenje.

Guverner Mladjan Dinkic izjavio je da je trenutno u "Astra banci" na sceni pravno bezvlasce. "Prisutno je mesovito obezbedjenje, tesko je to definisati, to je jedno pravno bezvlasce. To je otprilike kao da ste imali mrtvaca koga je neko na silu otkopao i sada on lezi na stolu i ne znaju sta ce sa njim da rade, on je raspadnut vec odavno, nema tu para nikakvih, sta ce sa njim da rade, da li ce ga vratiti u zemlju? Naravno da hoce", rekao je Dinkic.

Dinkic je jos upozorio drzavne institucije i zvanicnike da se odrede o tome da li su za banke nadlezni sudovi ili Centralna banka. "Ko u ovoj zemlji odgovara za bankarski sistem? Sudovi ili centrana banka? To je kljucno pitanje koje se ovde postavlja. Koji su motivi tih sudija kada tako rade? Ja ocekujem od svih drzavnih institucija i od svih politickih struktura u zemlji da u narednim danima pokazu da li su u stanju uopste da pocnu da grade pravnu drzavu ili se mire sa sudbinom banana-republike?", upitao je Dinkic.

Predstavnici vladajuce koalicije uglavnom nisu zeleli da komentarisu desavanja na relaciji Narodna banka - Savezni i Trgovinski sud.

Funkcioneri DSS i DS, Djordje Mamula i Goran Vesic, bili su uzdrzani u svojim ocenama o dogadjajima u "Astra banci". Ipak, njihova tumacenja su razlicita. "Smatram da je u pitanju sukob politickih centara moci", reako je Mamula. "Ne znam kakav je centar moci Savezni sud. Naprosto, jedan organ koji je za to nadlezan je doneo jednu odluku, drugi organ koji je nadlezan za rad banke smatra da taj organ nije u pravu i doneo je novu odluku, mislim, zasto u svemu treba traziti sukob, svako radi svoj posao", rekao je Vesic. "Ne bih mogao da odgovorim na pitanje da li je sve u skladu sa zakonom. Ne znam ko stiti Karica, to bi mogla da bude spekulacija", dodaje Mamula. "Kada nekome oduzmete banku, kada neko izgubi sve sto je izgbio, bilo bi super ako bi svi bili sticeni kao sto su Karici sticeni", istakao je Vesic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.