Уговор који је Србија чекала деценију – шта доноси споразум са ASEAN-ом?

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 07:00

Уговор који је Србија чекала деценију – шта доноси споразум са ASEAN-ом?

Чланице Асоцијације земаља Југоисточне Азије прошле недеље су у Џакарти једногласно одобриле приступни захтев Србије Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији. Фото: Pexels/Mohammad Danish Потписивање уговора очекује се на наредном састанку министара спољних послова. Приступ, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кажу упућени, отвара могућности држави за ближи дијалог, сарадњу и укључивање у различите мреже и платформе ASEAN-а, али и доприноси промовисању сарадње у економским и социокултурним областима Србије са тим блоком.

На уговор о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији и сагласност 10 чланица ASEAN-а Србија је чекала деценију.

Немешање у унутрашње ствари других држава и мирно решавање спорова ASEAN је за више од пет деценија изградио репутацију организације која промовише поштовање независности, суверенитета, једнакости, територијалног интегритета, немешање у унутрашње ствари других држава и мирно решавање спорова.
Фокус је на азијско-пацифичким нацијама, али политику коју пропагира дели и са остатком света.
Министар спољних послова Ивица Дачић истиче да су те земље пријатељске према Србији и додаје да од њих 10, шест није признало самопроглашену независност Косова.
Од 2003. године уговор о пријатељству и сарадњи постао је отворен и за државе које нису чланице, и броји више од 50. Између осталих – Кину, Индију, Јапан, Русију, Француску, САД, Турску, Немачку. Од 2012. и Европска унија има исти статус са ASEAN-ом као и Србија.
Трговина премашила 700 милиона евра Робна размена Србије и земаља чланица 2022. године премашила је 700 милиона евра. Више се увозило него што се извозило. На пример, са Индонезијом је 112 милиона долара, од чега се чак 109 односи на увоз, а свега три милиона робе смо извезли.
Топ 5 вести из Србије: Пораст броја рођених и 500 километара аутопутева у изградњи (ВИДЕО)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Уговор који је Србија чекала деценију – шта доноси споразум са ASEAN-ом? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.