ARKAN RADIKAL

Izvor: Kurir, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ARKAN RADIKAL

Stranka srpskog jedinstva, koju je osnovao Željko Ražnatović, kolektivno prešla u SRS uprkos velikoj netrpeljivosti iz prošlosti

BEOGRAD - Arkanova Stranka srpskog jedinstva (SSJ), koja je politički mrtva već četiri godine, integrisala se juče u Srpsku radikalnu stranku! Borislav Pelević, koga je lider radikala Vojislav Šešelj nazivao „profesor udaranja nogom u glavu“, doneo juče je formalno odluku o utapanju svoje stranke u SRS. Time je osnivač SSJ praktično >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << posthumno postao radikal!

Ovaj neobičan transfer radikali objašnjavaju idejom da ujedine sve patriotske snage pod svoju kapu. Borislav Pelević, lider SSJ, obećava da će sa najmanje sto hiljada glasova doprineti pobedi Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima.

- Imamo četrdeset dva dobro organizovana opštinska odbora, a ja ne želim nikakvu funkciju za sebe. Ponuđene su mi neke funkcije, između ostalog da budem član Centralne otadžbinske uprave, ali ja to neću prihvatiti. Biću običan član - skroman je Pelević.

Pripajanje SSJ gensek radikala Aleksandar Vučić objašnjava rečima da „ništa nije važnije od Srbije“.

- SRS hoće sve snage da objedini u jedan cilj. Naš interes je i jedan jedini čovek. Prošlo je vreme bilo kakvog politikanstva. Prevazilazimo lične sujete i razlike i želimo da pod imenom SRS i iza predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića objedinimo sve one koji hoće promene u Srbiji - objasnio je Vučić.

Pre samo četiri godine Pelević je tužio Vučića za klevetu jer ga je u predizbornoj kampanji optužio da je ubio čoveka.

- Vučić se nakon toga izvinio i rekao da je to njegova jedina i najveća politička greška. Krivičnu prijavu povukao sam još kad je Šešelj otišao u Hag - kaže Pelević.

Politički analitičar Slobodan Antonić smatra da je posredi marketinški trik SRS.

- SSJ je klinički mrtav, a SRS želi da se predstavi kao neka stranka u ekspanziji. U pitanju je marketinški potez upućen običnim biračima, koji se sećaju da je SSJ 2000. godine bila jaka nacionalna stranka - objašnjava Antonić.

SSJ je u novembru 1993. godine osnovao Željko Ražnatović Arkan, koga je posle smrti nasledio Borislav Pelević. SSJ je predstavljao najveće iznenađenje na decembarskim parlamentarnim izborima 2000. godine, kada je dobio preko 200.000 glasova i 14 mandata. Tri godine kasnije osvojio je manje od dva odsto. Pelević kao predsednički kandidat 2004. nije osvojio nijedan odsto glasova.[ antrfile ]

„LJUBAV“ IZMEĐU ŠEŠELJA I ARKANA

Starijim glasačima poznato je da se Šešelj i Arkan nisu podnosili. Međusobni animozitet kulminirao je u kampanji za izbore 1993. godine. Šešelj je čak tvrdio da ima neoborive dokaze da je Arkan organizovao ubistvo Ise Lere Džamba. Osim toga, ostala je upamćena Šešeljeva tvrdnja da je Arkan češće nosio čarapu na glavi nego na nozi.

TODOROVIĆ: BILO JE U TOM SSJ SVEGA I SVAČEGA

Dragan Todorović, potpredsednik SRS, priznaje da nisu imali sjajne odnose ni sa Arkanom, ni sa Pelevićem, ali „problemi koji su u to vreme postojali danas više ne postoje“.

- Ono što je bitno, nešto ćemo dobiti, a ne gubimo ništa. Bilo je u tom SSJ svega i svačega, ali oni su pokazali da su na pravoj strani kad god je bila ugrožena država - objašnjava Todorović i najavljuje da će SRS primiti i nekoliko vlaških partija u Borskom okrugu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.