APEL ZA MIR Erdogan poziva zemlje G20 da ispune ruske zahteve o izvozu žita

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Sep.2023, 18:27

APEL ZA MIR Erdogan poziva zemlje G20 da ispune ruske zahteve o izvozu žita

Odgovoran pristup turskog predsednika.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je pojedine lidere zemalja G20 da ispune neke ruske zahteve kako bi se oživeo sporazum o izvozu žita Crnim morem i kako bi se smanjile cene hrane u svetu.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Blumberg prenosi da Erdogan, koji je bio jedan od posrednika u prvobitnom sporazumu o izvozu žitarica, vrši pritisak na sastancima iza zatvorenih vrata sa liderima zemalja G20 u Nju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Delhiju.

Prema trojici turskih zvaničnika, Turska traži od svetskih lidera da se olakša osiguranje ruske hrane i đubriva uz pomoć britanske kompanije Lojds, kao i da ponovo povežu Moskvu sa sistemom SWIFT.

Očekuje se da će zemlje G20 tražiti ''neposredne i nesmetane isporuke žitarica, prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ruske Federacije i Ukrajine - kao i da će zauzeti stav da je sporazum važan za zadovoljenje potražnje u zemljama u razvoju, posebno u Africi. SAD i njihovi saveznici odbacuju tvrdnje Rusije da sankcije ograničavaju izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Moskve.

Pojedine evropske diplomate su rekle da je Kijev pregovarao sa Rumunijom i Bugarskom o alternativnoj pomorskoj ruti koja bi iz Ukrajine prolazila preko rumunskih teritorijalnih voda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.