APEL: Ne palite rastinje na otvorenom

Izvor: Mondo, 15.Okt.2018, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

APEL: Ne palite rastinje na otvorenom

U prethodne dve nedelje povećan je broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine. Zato MUP apeluje...

Foto: MONDO/Goran Sivački

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovao je na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima, jer je upravo to dovelo do tih požara.

Od početka oktobra na teritoriji Republike Srbije došlo je do 1.431 požara na otvorenom prostoru, dok je u istom periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u 2017. godini taj broj iznosio 216, navodi se u saopštenju.

Samo tokom vikenda za nama na teritoriji Beograda, pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade imali su ukupno 130 intervencija, od čega je bilo 120 požara na otvorenom prostoru.

Ugrinovci: Palili strnjiku, izgorelo osam pasa

"Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru. Za prekršioce ovog zakona su predviđene novčane kazne i to za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara", podsetio je Miloš Majstorović iz Sektora za vanredne situacije.

On je apelovao na građane da ne spaljuju nisko rastinje i travu na otvorenom prostoru, jer time pre svega ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može doći i do velikih materijalnih šteta na okolnim objektima.

Poslednji takav slučaj dogodio se juče; zbog paljenja ostataka obranog kukuruza, vatra rasplamsana vetrom, zahvatila je velike površine njiva na levoj obali Velike Morave kod Jagodine.

Gore njive oko Jagodine, vatra stiže do kuća!

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MUP apeluje: Ne palite nisko rastinje na otvorenim prostorima

Izvor: BKTV News, 15.Okt.2018

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pozvao je građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima, jer je to u prethodne dve nedelje dovelo do povećanja broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine...Od početka oktobra na teritoriji...

Nastavak na BKTV News...

Uprava za vanredne situacije upozorava građane

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 13:51

Novi Sad -- Uprava za vanredne situacije saopštila je da u saradnji s Policijskom upravom u Novom Sadu zbog povećanog broja požara, na terenu sprovodi svakodnevne kontrole...Saopšteno je i da je protiv osoba koje nisu poštovale odredbe Zakona o zaštiti od požara izdato osam prekršajnih naloga...U...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.