Izvor: B92, 14.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

APEL FLJORE BROVINE

Suprug albanske novinarke Fljoire Brovine Ajri Begu posetio je Brovinu u zatvoru posle odluke da se sudjenje odlozi. Prema recima Begua, kako prenosi beta, Brovina je tom prilokom uputila apel javnosti, u kome se kaze:

"Od pocetka sam svesna da sam talac jednog rezima i jednog vremena, kao i ostali moji sunarodnjaci. Spremna sam da delim sudbinu svojih sestara i brace, koji came u srpskim zatvorima. Nikako ne prihvatam da se moj slucaj izdvoji od ostalih. I dan pre sudjenja obavestila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam mog supruga, kada me je posetio, da, ako sud donese oslobadjajucu presudu, da bih zelela da ostanem do poslednjeg Albanca u zatvoru, ako je to moguce. Medjunarodnim faktorima hocu da skrenem paznju da smo mi zatvorenici gradjani Kosova i u skladu s Rezolucijom 1244, nas treba predati UNMIK-u i to je sve sto treba da cini nova vlast u Beogradu, naravno ako prihvata i postuje tu rezoluciju. Medjunarodna administracija na Kosovu ne upravlja samo nekretninama nego i ljudima i institucijama. Nedozvoljivo je imati "kosovske sudove" u Srbiji. To je paralelni sistem koji medjunarodna zajednica ne sme da dozvoli . Posebno me boli precutkivanje slucaja Albina Kurtija, studentskog lidera, za koga sam ocekivala vece zalaganje, posebno, studentskih pokreta na Kosovu i svetu i drugih organizacija koje se zalazu za slobodu okupljanja i slobodu javne reci. Albin Kurti je 'kriv' samo zato sto je imao hrabrosti da iskoristi to 'pravo'. Ovaj apel upucujem medjunarodnoj javnosti ,jer zatoceni Albanci su iskljicivo u njenoj nadleznosti.

U ime Flore Brovine, suprug Ajri Begu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.