APEL DOBROVOLJNIM DAVAOCIMA KRVI: Dajte krv i tokom praznika, jedna grupa naročito ugrožena!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2021, 15:38

APEL DOBROVOLJNIM DAVAOCIMA KRVI: Dajte krv i tokom praznika, jedna grupa naročito ugrožena!

Institut za transfuziju krvi Srbije pozvao je danas građane da se odazovu akciji dobrovoljnog davanja krvi, posebno tokom predstojećih praznika.

Gordana Antuljeskov iz te zdravstvene ustanove rekla je da su potrebne sve jedinice krvi, naročito za Rh negativnu krvnu grupu.

Ona je kazala da su veće količine krvi potrebne naročito zbog trombocita koji su najlabilnija kompenenta krvi, a čiji je vek trajanja svega pet dana i neophodni su kao terapija kod onkoloških >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i hematoloških pacijenata.

Institut za transfuziju krvi u Ulici Svetog Save 39 radiće u petak, subotu, ponedeljak i utorak, od 8 do 15 časova.

U četvrtak, 29. aprila, građani Voždovca moći će da daju krv u autobusu kod Tržnog centra "Banjica" od 12 do 17 sati, u Loznici u Vukovom domu od 10 do 16, na Novom Beogradu u gradskoj opštini od 11 do 16 i kod gradske opštine Rakovica od 11 do 16 časova.

Antuljeskov navodi da punkt u Urgentnom centru neće raditi do 10. maja.

Kaže i da se Institut vrlo teško nosi sa epidemijom korona virusa, te da se balansira između minimuma i optimalnih potreba za neophodnim komponentama krvi.

- Zaista je teško, imali smo otkazivanja akcija, a već treći ciklus nismo radili u školama i fakultetima - navela je Antuljeskov, koja je dodala i da je oko 20 odsto manje jedinica krvi prikupljeno nego ranijih godina.

Kaže da to nije tako loše, s obzirom da je u nekim zemljama taj procenat i do 50 odsto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.