AP: Rusko i kinesko naoružavanje Srbije Zapad i susedi posmatraju sa nelagodom

Izvor: Beta, 11.Avg.2020, 20:02

AP: Rusko i kinesko naoružavanje Srbije Zapad i susedi posmatraju sa nelagodom

Rusko i kinesko naoružavanje srpske vojske, kao i sve veći politički i ekonomski uticaj te dve zemlje u Srbiji, na Zapadu i medju njenim susedima posmatra se sa nelagodom, piše američka agencija Asošiejted pres.U tekstu povodom najave da Beograd razmatra kupovinu kineskog raketnog sistema protivvazdušne odbrane FK-3, AP navodi da je Srbija, "koja vojsku jača uglavnom ruskim avionima i oklopnim vozilima, prošlog meseca dobila šest kineskih dronova CH-92A". To ju je učinilo prvom evropskom zemljom sa kineskim bespilotnim letelicama, dodaje agencija.AP navodi da na Balkanu rastu tenzije i podseća da je region 90-ih godina bio pogodjen razarajućim gradjanskim ratom i da je NATO "intervenisao 1999. godine u Srbiji da zaustavi krvav obračun Srba sa albanskim separatistima na Kosovu".Srbija, koja formalno teži članstvu u EU, proglasila je vojnu neutralnost 2006. godine i pridružila se programu NATO Partnerstvo za mir, podseća AP i dodaje da je srpsko "populističko vodjstvo protiv članstva u zapadnoj vojnoj alijansi iako je većina suseda Srbije u NATO".Agencija prenosi današnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Beograd razmatra kupovinu modernog kineskog sistema za protivvazdušnu odbranu FK-3 i da još nije kupio to oružje.U tekstu se podseća da je Ambasada SAD u Beogradu juče upozorila Srbiju da treba da ...
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

AP: Rusko i kinesko naoružavanje Srbije Zapad i susedi posmatraju sa nelagodom

Izvor: Danas, 11.Avg.2020

Rusko i kinesko naoružavanje srpske vojske, kao i sve veći politički i ekonomski uticaj te dve zemlje u Srbiji, na Zapadu i među njenim susedima posmatra se sa nelagodom, piše američka agencija Asošiejted pres.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.