AP: Kina brani svoju politiku prema Tibetu

Izvor: B92, 10.Mar.2019, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Kina brani svoju politiku prema Tibetu

Peking -- I posle 60 godina od bekstva duhovnog vođe Tibeta, Dalaj Lame, zbog ustanka protiv kineske vlasti, Kina nastavlja da brani svoju olitiku prema Tibetu, piše AP.

Kineska novinska agencija Sinhua ističe da ekonomski rast, povećanje životnog veka i bolje obrazovanje opovrgavaju tvrdnje kritičara.

Mnogi Tibetanci u inostranstvu smatraju da se resursi himalajske regije eksploatišu u korist Pekinga, a da se jedinstvena budistička kultura Tibeta uništava. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Sinhua piše da "neosporne činjenice i brojke" koje se odnose na razvoj "razotkrivaju ponavljane laži i optužbe koje imaju za cilj da podmuklim motivima okaljaju stanje ljudskih prava na Tibetu".

Članak nije direktno pomenuo godišnjicu ustanka, već su samo naveli 1959. godinu kao inauguraciju "demokratske reforme" koja je dovela do ukidanja budističke hijerarhije i feudalnih struktura.

Dalaj Lama je 1959. godine pobegao u Indiju, nakon neuspešnog pokušaja dizanja pobune, a kineske vlasti su ga optuživale za pokušaj secesionizma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.