Izvor: B92, 18.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANTRAKS I DALJE U CENTRU PAZNJE

Nju Dzersi -- U Americi postoji trenutno sestoro zarazenih antraksom i oko 40 izlozenih ovoj bakteriji, javlja za Radio B92 Milan Pavlica, novinar "Glasa Amerike". Dvoje novih bolesnika su mlada saradnica cuvenog TV lika Dena Redera iz CBS i postanska sluzbenica iz Trentona u Nju Dzersiju, mesta odakle su poslata kobna pisma senatoru Tomu Deslu i novinaru Tomu Brokau, koja su prouzrokovala pometnju na Kapitol Hilu i njujorskom ofisu NBC-ja. Rederova saradnica jos prvog oktobra primetila je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da joj otice lice, i doktor joj je prepisao penicilin. Tek posle dodatnih testova u cetvrtak je ustanovljeno da se ustvari radi o koznom antraksu, od cega boluje i zena iz Trentona. Prema izvestajima ovdasnjih medija, jos jedna postanska sluzbenica koja je rukovala pomenutim pismima iz Nju Dzersija je na testovima, tako da se uskoro moze ocekivati i novi slucaj izlozenosti ili zaraze antraksom. FBI je proglasio da nudi nagradu u vrednosti do milion dolara za informacije koje bi dovele do hapsenja lica odgovornih za slanje zarazenih pisama.

Organe gonjenja ne zanimaju samo pravi teroristi, vec i oni koji iz zabave ili neke licne osvete salju pisma sa bezopasnim prahom koji podseca na antraks i tako izazivaju paniku. Drzavni tuzilac Dzon Eskroft upozorio je da ovakve neslane sale pored napada na ljudsku licnost izazivaju i velike troskove. Eskroft je ponovio da ove pocinioce ocekuju ostre kazne koje se mogu kretati i do vise godina zatvora.

Cetiri Kenijca dosla su u kontakt sa bakterijom antraksa preko pisma poslatog septembra iz SAD, a koje su primili mesec dana kasnije u Najrobiju, saopstio je u cetvrtak kenijski ministar zadravlja Sam Ondzeri. Slucajevi u Keniji prvi su znaci sirenja zaraze izvan SAD.

Panike tih razmera u nasoj zemlji nema, iako je javnost uznemirena.

Nadlezne sluzbe porucuju da razloga za strah nema i da do sada nije zabelezen ni jedan slucaj zaraze. Prethodnih dana bilo je vise prijava posiljki sumnjivog sadrzaja a tokom danasnjeg dana belezimo dva slucaja - Glavna posta u Beogradu i Radio "Pruga u Lajkovcu". Detaljnije - u danasnjoj Temi dana B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.