ANTITELA DELTE NE ŠTITE OD OMIKRONA: Oglasili se Rusi - ovaj fenomen je potpuno nov

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Dec.2021, 10:12

ANTITELA "DELTE" NE ŠTITE OD OMIKRONA: Oglasili se Rusi - ovaj fenomen je potpuno nov

Zbog velikog broja mutacija kod omikrona, teško je predvideti kako će se ponašati ubuduće.

Antitela koja se razvijaju nakon preležane infekcije delta sojem korona virusa možda ne daju zaštitu na omikron soj, i obrnuto, rekao je danas generalni direktor ruskog DNKOM centra za molekularne genetičke studije Andrej Isajev za TAS S.

- Veliki broj mutacija znači da se virion ovog soja strukturalno razlikuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od viriona drugih sojeva - imaju različiti spajk protein. Zato antitela kod osoba koje su preležale ranije sojeve, ne mogu da ''podupru'' i omikron soj. To znači da ne postoji ukršten imunitet između omikrona i ostalih sojeva. Stoga, antitela koja su se razvila posle preležanog omikrona neće čoveka zaštititi od delte, a to važi u oba smera. Dakle, kovid se deli na dve ''populacije'': kovid-D i kovid-O, kako je jedan poznati biolog tačno napisao - rekao je Isajev.

Viron predstavlja stabilnu infektivnu viralnu česticu koja je oslobođena iz ćelije i sposobna je da inficira druge ćelije istog tipa.

On je, takođe, dodao da zbog velikog broja mutacija kod omikrona, teško je predvideti kako će se ponašati ubuduće.

"Ovaj fenomen je potpuno nov", dodao je ruski ekspert.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"OMIKRON STIŽE U SRBIJU" Dr Radmilo Janković: Dominantan soj potiskuje sve prethodne sojeve

Izvor: Blic, 05.Dec.2021

Zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radmilo Janković gostovao je u "Uranku" na K1 televiziji gde je govorio o pojavi novog soja korona virusa – omikron.

Nastavak na Blic...

Kamenov: Omikron je drugačiji, ali ne znači da je patogeniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2021

Imunolog Borislav Kamenov izjavio je danas da ne treba izvlačiti zaključak da je omikron soj korona virusa patogeniji od drugih sojeva jer ima 15 mutacija na spajk proteinu..."Ako se ljudi manje razboljevaju, ako ne dobijaju teže kliničke slike, ako vakcinisani imaju dobar imunitet na prethodnu konformaciju,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.