ANTI-SRPSKA HISTERIJA U CRNOJ GORI NE JENJAVA! Podneli KRIVIČNU prijavu protiv Mandića zbog TROBOJKE - ne znaju SOPSTVENU ISTORIJU (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2024, 12:18

ANTI-SRPSKA HISTERIJA U CRNOJ GORI NE JENJAVA! Podneli KRIVIČNU prijavu protiv Mandića zbog TROBOJKE - ne znaju SOPSTVENU ISTORIJU (FOTO/VIDEO)

Crveno-plavo-bela trobojka je nekima trn u oku.

Napadi na presednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića ne janjavaju od momenta kada je u svom kabinetu istakao crveno-plavo-belu trobojku. Njeno prvo isticanje bilo je prilikom prijema Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, a zatim je uočena u brojnim sastancima, pa tako i onome sa ambasadorom Srbije u Podgorici - Nebojšom Rodićem. 

Prvaci opozicije u vidu mladih predstavnika DPS-a i drugih njima bliskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << partija i medija osuli su nakon toga pravu paljbu po Mandiću, navodeći ustaljene optužbe o zastavi "druge države", "srpskom svetu" i slične.

Prvi se tom prilikom oglasio, za ultracrnogorski portal "Antena M", visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić. On je u ustaljenom anti-srpskom narativu svoje partije saopštio sledeće: 

- Od dana stupanja na visoku državnu dužnost (Mandić) unižava Crnu Goru, slika se kao deo izbornog štaba političke partije svog poslodavca u drugoj državi, a juče i isticanjem ove zastave pokazuje da on sedi u Parlamentu Crne Gore, ali da tamo radi za interese druge države. Te Mandićeve parlamentarne aktivnosti pohvalio je i njegov gost.

Nikolić je dodao da nema nikakve dileme da je nezakonitim uvođenjem druge zastave u svoj kabinet, pored državne, kao i porukom da je crkva stvorila Crnu Goru, Mandić želeo da pretvori hram crnogorske demokratije u bastion velikosrpskog nacionalizma. 

Napadi na Mandića nisu stali na tome. U četvrtak je grupa političara iz Crne Gore zatražila da on odgovara i krivično.

Naime, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Hrvatska građanska inicijativa i Demokratska unija Albanaca podnijeli su krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića zbog osnovane sumnje da je, isticanjem zastave druge države u svojoj kancelariji, zloupotrebio službeni položaj.

Njih čak 12 su smenjujući se na govornici ponavljali niz ustaljenih floskula koje Mandiću imaju da prebace navodne "velikosrpske aspiracije", kršenje Ustava Crne Gore i niz sličnih optužbi.

Ipak, treba reći da se radi o pravno potpuno apsurdnom napadu jer je trobojka istorijski simbol Crne Gore koji je zaštićen i u zakonodavnom sistemu razvijanom nakon 2004. godine.

U istoriji Crne Gore malo je simbola koji toliko dugo traju kao crveno-plavo-bela trobojka. Ona je svoje mesto našla u simbolici te države i u vremenu Njegoševe "Obilića medalje" na čijoj su lenti bile te tri boje.

Kasnije je Ustavom iz 1905. godine kodifikovana kao zvanična zastava Crne Gore. Na snimcima iz tog perioda, sa Cetinja, na svečanim ceremonijama mogu se videti trobojke kako se vijore u čast kneževske i kasnije kraljevske porodice Petrović.

Zanimljivo je da je ona svoje mesto našla i u komunističkom periodu kada je bila zastava Socijalističke Republike Crne Gore, što se nastavilo i u periodu SRJ.

Tek 2004. godine kada DPS Mila Đukanovića polako počinje preuzimati ultracrnogorsku ideologiju, oni donose Zakon o simbolima, kojim se trobojka izbacuje, a uvodi modifikovani "Alaj-barjak" kao zvanična državna zastava. 

Međutim, članom 28. Zakona o simbolima i Danu državnosti se navodi da su sve istorijske zastave Crne Gore zaštićene zakonom, pa samim tim i trobojka. Na taj član se pozivaju i iz same Skupštine Crne Gore u saopštenju koje su prenele podgoričke Vesti.

- U kabinetu predsednika Skupštine Crne Gore se pored sadašnje državne zastave, nalazi zastava trobojka koja nije zastava druge države, već državni simbol Knjaževine Crne Gore i Kraljevine Crne Gore, koja shodno članu 28 Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore uživa zaštitu, kao i državni simboli utvrđeni ovim zakonom - navode iz skupštine.

(Srbija Danas/M.B.)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.