ANKSIOZNOST I MUČNINA: Evo odgovora na pitanje šta mamurluk radi vašem mozgu

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2021, 21:42

ANKSIOZNOST I MUČNINA: Evo odgovora na pitanje šta mamurluk radi vašem mozgu

Posebna vrsta anksioznosti vreba nas nakon konzumacije alkohola, odnosno sutradan, dok pokušavamo da se "oporavimo".

Ako se ujutru budite sa osećajem krivice, straha ili sramote, a znate da ste sinoć popili koju više, imate vrlo čest problem.

U pitanju je privremeni oblik anksioznosti, koji traje od nekoliko sati, do celog jednog dana, ali može biti signal da ste u riziku od alkoholizma.

- "Hanksioznost" - spoj reči "hangover" (mamurluk) i rasprostranjenog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poremećaja, izazvana je promenama u mozgu, zbog unosa alkohola koji potom pokreće hemijske promene. Aktivnost neurotransmitera se menja kada popijemo, ove supstance su inače u delikatnom balansu, kako bismo bili sposobni da jasno donosimo odluke, fokusiramo se i procesuiramo emocije. Alkohol aktivira kiselinu koja je inhibitor, odnosno umanjuje aktivnost mozga. Ona obično služi za regulaciju emocija, i to je osećaj koji dobijete prvim pićem. Kao da ste opušteniji i bezbrižniji. Ali potom alkohol suzbija lučenje drugog neurotransmitera koji nam omogućava da osećamo strah ili formiramo uspomen - objasnila je dr Sali Adams sa Univerziteta Bet.

Kada se poremeti balans ove dve supstance, osećamo se veselije, opuštenije, ali i nespretnije i umanjena nam je sposobnost razboritog odlučivanja.

Tek sledećeg dana osetićemo ozbiljnije posledice.

- Mozak će pokušati da vrati ravnotežu tako što će pojačati suzbijeni neurotransmiter i osetićemo stres, anksioznost, žaljenje, sramotu, ili čak paniku - rekla je ona.

Ljudi koji imaju "rupe" ako previše popiju znaju osećaj kada panično pokušavate da se setite šta ste sinoć radili, ali dr Adams upozorava da će ovo osećanje zahvatiti i druge sfere vašeg života.

- Osetićete iznenadnu, uopštenu anksioznost koja uopšte ne mora da bude vezana za događaje od prethodne večeri - zaključila je ona

Ova pojava još uvek nije dovoljno istražena, najviše zbog toga što je emociju, kao simptom, teže kvantifikovati od simptoma mamurluka kao što su, recimo, glavobolja ili mučnina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.