ANKETA: Da li biste se vratili u zavičaj?

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2019, 03:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANKETA: Da li biste se vratili u zavičaj?

Još krajem 19. veka Srbi su odlazili preko Atlantika u potrazi za boljim životom. Posle Drugog svetskog rata mnogi su napustili otadžbinu, a neki se nisu vratili posle oslobađanja iz nemačkog zarobljeništva. Krajem šezdesetih godina prošlog veka posle potpisivanja ugovora bivše Jugoslavije i više zemalja zapadne Evrope usledio je najveći talas odlaska.

Mnogi su tada napustili zavičaj s namerom da nešto zarade i vrate se za nekoliko meseci ili godinu, dve. Većina njih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je i danas uglavnom širom Evrope baš kao i oni koji su tokom ili posle raspada bivše SFRJ napustili ognjišta. Treća i četvrta generacija naših ljudi već odrasta u dijaspori na gotovo svim kontinentima, a čitaoci "Vesti" iz Evrope i Kanade govore da li planiraju da se vrate u zavičaj.

- Već 29 godina živim u Nemačkoj, a najduže u Valenhorstu kod Osnabrika. Ovde su mi suprug, sinovi i zaista imamo sve što je potrebno jednoj porodici, ali ja sam u mislima stalno u zavičaju, u Banjaluci. Tamo je sva naša rodbina, roditelji i sve što suprug Petar i ja volimo. U Banjaluci smo kupili stan. Koristimo svaku priliku, a to su školski raspusti, jer su nam sinovi Luka i Jovan đaci, da odemo tamo. To znači tri, četiri puta godišnje. Mislim da ćemo se kada steknemo penziju suprug i ja vratiti u zavičaj. Sada to želimo, a šta će nam vreme doneti ostaje da vidimo.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Anketa "Vesti": Da li biste se vratili u zavičaj?

Izvor: Vesti-online.com, 08.Feb.2019, 03:00

Još krajem 19. veka Srbi su odlazili preko Atlantika u potrazi za boljim životom. Posle Drugog svetskog rata mnogi su napustili otadžbinu, a neki se nisu vratili nakon oslobađanja iz nemačkog zarobljeništva. Krajem šezdesetih godina prošlog veka posle potpisivanja ugovora bivše Jugoslavije i...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.