ANEM: Poništiti konkurs u Kovinu

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANEM: Poništiti konkurs u Kovinu

Beograd -- ANEM traži poništavanje i ponovno raspisivanje konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata javnog informisanja u Kovinu.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) je u saopštenju ocenila da taj konkurs "potpuno obesmišljava" pravila projektnog finansiranja koje predviđa Strategija razvoja sistema javnog informisanja i ruši pravnu sigurnost i predvidivost postupka dodeljivanja sredstava lokalnim medijima za potrebe ostvarivanja javnog interesa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u oblasti javnog informisanja.

ANEM je ocenio kao neverovatno što rokovi za prijavljivanje teku od dana objavljivanja konkursa na internet prezentaciji Opštine, a ne u službenom glasili grada, kao i da kriterijumi i namena sredstava uopšte nisu definisani.

U konkursu je navedeno da se sredstva obezbeđuju za praćenje rada organa lokalne samouprave i opštinske uprave Kovin, naveo je ANEM. Po oceni te organizacije to pokazuje da se mešaju instituti javne nabavke usluga informisanja i ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

"Potpuno je neverovatno da se javni interes određuje u odnosu na podobnost medija da prati rad organa lokalne samouprave i time zapravo naglašava da lokalni medij mora da bude 'produžena ruka' PR službe lokalne samouprave", što nije i ne može biti javni interes u oblasti javnog informisanja.

ANEM je podsetio da je 2103. godine na sličan način lokalna samouprava u Nišu, zloupotrebivši postupak i pravila javne nabavke, svela javni interes u oblasti javnog informisanja o aktivnostima organa lokalne samouprave na izveštavanje o aktivnosti gradonačelnika i drugih organa lokalne vlasti.

Asocijacija je apelovala na sve lokalne samouprave da shvate da lokalni mediji ne mogu da budu i nisu njihova glasila, i da javni interes u oblasti javnog informisanja nije jednak izvestavanju o radu lokalne samouprave.

ANEM je pozvao državne organe da ubrzaju donošenje zakona koji će otkloniti različitu primenu pravila projektnog finansiranja.

Poništavanje konkursa u Kovinu juče je zatražilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ANEM: Poništiti konkurs za medije u Kovinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2014

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) zatražila je danas poništavanje i ponovno raspisivanje konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata javnog informisanja u Kovinu. I UNS u saopštenju navodi da je konkurs za sufinansiranje lokalnih medija u Kovinu objavljen i sprovodi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.