ANEM: Frekvencija za digitalizaciju

Izvor: B92, 09.Avg.2013, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANEM: Frekvencija za digitalizaciju

Beograd -- ANEM podržava napore da se frekvencija TV Avale iskoristi za ubrzanje i okončanje procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje TV programa.

Imajući u vidu današnje Saopštenje Saveta Republičke agencije za radiodifuziju kojim je preneto da nijedan od kandidata nije dobio potreban broj glasova za dodeljivanje Dozvole za emitovanje televizijskog programa za područje Republike Srbije - mreža K5, te da je time praktično obelodanjeno da Javni konkurs nije uspeo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ANEM smatra da nema svrhe ponavljati Javni konkurs, već da je neophodno da se upražnjene frekvencije iskoriste za proces digitalizacije.

ANEM smatra da je proces digitalizacije jedan od prioritetnih u kontekstu ostvarivanja ciljeva Strategije za razvoj sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine i jedan od ključnih činilaca u uspešnom sprovođenju medijske reforme. Medijska strategija celo poglavlje posvećuje procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje koji je velika šansa za emitere. Uključivanjem emitera u moderne tokove, stvaraju se uslovi da se medijska usluga pruža po najvišim tehničkim standardima, a imajući u vidu tehnološku nadmoć DVB T2 i MPEG4 standarda. Pored toga, brzo i uspešno okončanje ovog procesa će obezbediti kvalitetniji prijem građanima Republike Srbije i omogućiti im pristup uslugama koje u analognom emitovanju nisu bile dostupne.

ANEM apeluje na nadležne državne organe da ne gube vreme i da u najkraćem mogućem roku usvoje Plan raspodele koji će upražnjene frekvencije rezervisati za proširenje Inicijalne mreže za testiranje digitalnog TV signala, što će omogućiti da se digitalni signal emituje sa većeg broja lokacija, a što će biti preduslov da se veći broj građana upozna sa mogućnostima koje nudi digitalna televizija.

ANEM je više puta ukazivao na negativne posledice raspisivanja Javnog konkursa za upražnjene frekvencije. Kako je evidentno da Javni konkurs nije uspeo, više se ne sme čekati. Neophodno je pristupiti nastavku ispunjenja međunarodno preuzetih obaveza, a naročito u kontekstu uspešnog vođenja pregovora sa Evropskom komisijom o Poglavlju 10 koje se odnosi na medije i telekomunikacije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ANEM: Frekvenciju iskoristiti za digitalizaciju

Izvor: RTS, 09.Avg.2013

Upražnjenu frekvenciju bivše televizije Avala trebalo bi iskoristi za ubrzanje i okončanje procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje TV programa, smatraju u ANEM-u. ..Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) podržala je napore Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.