Izvor: B92, 13.Avg.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANDREJEVIC: MEDIJSKA HARANGA PROTIV &JUMKA'

Povodom privodjenja 4 direktora kompanije JUMKO u ponedeljak se oglasilo rukovodstvo ovog preduzeca. Cetiri privedena su jos u pritvoru do odluke Vrhovnog suda, javlja iz Bujanovca dopisnik Radija B92 Radoman Iric. Predsednik Upravnog odbora ovog giganta Sreten Andrejevic rekao je novinarima na konferenciji za stampu da je 'imidz kompanije JUMKO ovakvom hajkom, brojnim izjavama nadleznih lokalnih i republickih organa doveden do apsurda u smislu da se postavlja pitanje opravdanosti daljeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rada kompanije. Neshvatljiva je namera pojedinaca da svojim izjavama ugroze egzistenciju 10.000 radnika kompanije JUMKO, a posredno i oko 40.000 stanovnika Vranja koji su dorektno povezani s radom kompanije JUMKO. Izjave ovakvog karaktera su direktno usmerene na ugrozavanje svih poslova kompanije JUMKO cime ce biti stvorena socijalna bomba koja na podrucju juga Srbije moze imati katastrofalne posledice', rekao je Andrejevic. Na konferenciji su novinari i mediji optuzeni da su u protekla 3 dana protiv JUMKA vodili pravu medijsku harangu i hajku. Pri tome nije bilo pravog objasnjenja zasto se NATO uniforme nisu pojavile u JUMKOVIM prodavnicama, recimo u Boru, Arandjelovcu ili bilo gde, vec bas u Presevu, odakle su preko Makedonije odlazile na Kosovo.

Ministarstvo pravde ni na koji nacin nije se mesalo u rad sudova koji su bili nadlezni za slucaj rukovodilaca kombinata JUMKO, izjavio je republicki ministar pravde Vladan Batic. Batic je na konferenciji za novinare naglasio da je Ministarstvo postovalo zakon i nezavisnost sudova i pored optuzbi da sudije u vranjskom slucaju nisu uradile svoj posao dobro. "Iako su optuzeni uhapseni, a potom pusteni na slobodu, hteo bih da naglasim da je pravda spora, ali dostizna", rekao je Batic, javlja Fonet.

Istrazni sudija Opstinskog suda u Vranju Svetislav Djordjevic izjavio je za Fonet da je doneo odluku da se direktori JUMKA brane sa slobode zato sto nisu postojali zakonski razlozi za obavezno izricanje pritvora i zato sto su oni priznali sve navode krivicne prijave. 'Na hitan zahtev Tuzilastva, koji je stigao u subotu u 8,30 casova, ponovo sam zakazao saslusanje 4 direktora i sefa prodaje u Presevu osumnjicenih za zloupotrebu u privredi. Na osnovu navoda Tuzilastva da bi neko od okrivljenih mogao da napusti Vranje donio sam odluku o pritvoru', rekao je Djordjevic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.