Izvor: B92, 16.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANALITICARI O IZBORIMA

Podgorica, Beograd -- Podgoricki i beogradski analiticari ocenjuju da su stranke koje se zalazu za suverenu Crnu Goru ostvarile jasnu pobedu na lokalnim izborima u toj republici. U odnosu na prethodne izbore primecena su manja pomeranja ali, ukoliko bi broj glasova DPS, SDP i liberala bio prenert na nivo republickog parlamenta, oni bi ponovo imali vise od 50 odsto mandata. S druge strane, u 6 od 10 opstina u kojima je najvise glasova osvojila koalicija DPS i SDP, za formiranje vlasti bice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << im potrebna podrska LS. S obzirom na losu saradnju ove dve opcije u republickoj vlasti, gde su liberali postavili pitanje poverenja Vladi, radio B92 je pitao analiticara iz Podgorice Srdjana Darmanovica ocekuje li probleme medju suverenistima i prilikom formiranja lokalne vlasti.

"To pitanje ostaje otvoreno, ali s obzirom na neuspeh 'Koalicije za Jugoslaviju', njihov zahtev za vanredne parlamantarne izbore je gotovo anuliran nakon ovih izbora i Evropska unija ce sada jos jace moci da pritisne stranke u Crnoj Gori da se dogovore oko Vlade i da ne izazivaju prevremene parlamentarne izbore. Situacija ide u prilog tome da DPS i LS postignu dogovor", kaze Darmanovic.

Strucnjak beogradskog CESID Zoran Lucic izneo je za B92 procenu koliko bi glasova partije u Crnoj Gori, na osnovu broja glasova dobijenih na lokalnim izborima, imale mesta u Parlamentu. "Raspored ne bi bio bitno razlicit. Koalicija za Crnu Goru bi imala 1 mandat vise, projugoslovenska 3 manje, a patriotska koalicija bi dobila 2 mandata, a prosle odine nisu imali nijedan. Liberali bi imali 1 mandat manje, a albanske stranke 1 mandat vise", kaze Lucic. On smatra da je pad popularnosti "Koalicije za Jugoslaviju" posledica odluke te koalicije da prihvati Zakon o saradnji s Haskim tribunalom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.