Izvor: Press, 29.Jul.2016, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMSS danas otvara Centar za proveru vozačkih sposobnosti

Auto-moto savez Srbije danas će u Beogradu otvoriti Centar za proveru vozačkih sposobnosti, prvi i jedini na Balkanu te vrste, koji je namenjen pre svega vozačima sa invaliditetom.
foto: tanjug.rs

Auto-moto savez Srbije danas će u Beogradu otvoriti Centar za proveru vozačkih sposobnosti, prvi i jedini na Balkanu te vrste, koji je namenjen pre svega vozačima sa invaliditetom. 
Tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << povodom će u Centru za motorna vozila AMSS-a na Zrenjaninskom putu 114b, gde će se nalaziti Centar za proveru vozačkih sposobnosti, biti održana konferencija za novinare, saopštio je AMSS.
Kako su najavili organizatori, otvaranju centra će pored predsednika AMSS-a Mirka Butulije prisustvovati i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević i predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije Mihailo Pajević.
Cilj otvaranja centra je i povećanje bezbednosti u saobraćaju i u Centru za proveru vozačkih sposobnosti će na posebnim simulatorima vožnje i najosetljivije kategorije društva, kao što su osobe sa invaliditetom, moći da ispitaju psihomotoričke sposobnosti i mogućnosti vožnje.
Takođe, moći će da utvrde kako osobe sa invaliditetom mogu pojedinačno pravilno da adaptiraju svoje vozilo za upravljanje u saobraćaju i koje specijalne komande su im prema vrsti invaliditeta u vozilu potrebne.
Izrada komandi u vozilima kojima upravljaju osobe sa invaliditetom do sada je u Srbiji bila isključivo rezultat snalažljivosti majstora i samih vozača, a ugradnja nije bila u skladu sa tehničkim standardima.
Uz simulatore pomoću kojih će biti moguća i realna procena psihomotoričkih sposobnosti taj centar će svakako uticati na bezbedniji saobraćaj.
U centru će osim mogućnosti saznanja kako tehnički može na ispravan način da se adaptira vozilo moći da se povežu tehnologija i medicina, pa će stručna procena sposobnosti za upravljanje motornim vozilom osoba sa invaliditetom biti potpuna, realna i besplatna u AMSS Centru za proveru vozačkih sposobnosti i besplatna.
U svetu se u sličnim centrima na ovakvim simulatorima sposobnost vozača i karakteristike vozila procenjuju već oko dve decenije, a zahvaljujući ulaganju AMSS-a od sada će to biti moguće i u Srbiji.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.