AMERIKANCI SAOPŠTILI DA IMAJU LEK PROTIV KORONAVIRUSA: Slede finalna testiranja

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2020, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIKANCI SAOPŠTILI DA IMAJU LEK PROTIV KORONAVIRUSA: Slede finalna testiranja

Kompanija se koristila tehnologijom mRNK koja je prilično obećavajuća, jer su mRNK vakcine hipotetički brže i efikasnije od onih koje se temelje na DNK.

Američka kompanija Moderna Inc. koja se bavi proizvodnjom lekova isporučila je svoju prvu seriju vakcina protiv koronavirusa COVID-19 nadležnim američkim zdravstvenim agencijama kako bi se mogla pokrenuti prva testiranja na ljudima.

Moderna Inc. je saopštila da je poslala uzorke vakcina Nacionalnom institutu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i kako očekuje da će prva klinička ispitivanja na ljudima započeti krajem aprila. Preliminarni rezultati mogli bi biti dostupni u julu ili avgustu, piše The Wall Street Journal.

Razlog tome je što vakcine koje se temelje na DNK moraju komunicirati s jezgrom stanice, dok se mRNK nalazi po celoj stanici pa je stoga mnogo pristupačnija.

Moderna Inc., a biotech company based in Cambridge, has sent their vaccine for the coronavirus to researchers with the National Institutes of Health. https://t.co/dME8YBdblv

— WBZ NewsRadio (@wbznewsradio) February 25, 2020

S druge strane, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je juče kako polaže nade u antivirusni lek protiv ebole – Remdesivir, koji se pokazao kao efikasan u smanjenju simptoma COVID-19.

Dodala je da se već sada sprovode klinička ispitivanja na ljudima i da bi rezultati mogli biti poznati za nekoliko nedelja. Gilead Science, kompanija koja proizvodi Remdesivir, potvrdila je za CNN da sarađuje sa kineskim zdravstvenim stručnjacima i da lek prolazi dva klinička testiranja na pacijentima zaraženim koronavirusom.

An official from the World Health Organization said that Gilead's drug remdesivir is showing signs that it may be able to help treat the deadly coronavirus https://t.co/mo3eLSZDXp

— CNN (@CNN) February 24, 2020

- Sprovode se dve vrste kliničkih testiranja, jedna na pacijentima s teškim simptomima, a druga na onima sa umerenim simptomima. Rezultate očekujemo u aprilu - saopštili su iz kompanije Gilead Science.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.