AMERIKANAC PODIVLJAO ZBOG KURTIJEVE GLUPOSTI! Ljubitelj lažne države besan kao ris: Ovo je samo poklon predsedniku Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2024, 13:20

AMERIKANAC PODIVLJAO ZBOG KURTIJEVE GLUPOSTI! Ljubitelj lažne države besan kao ris: "Ovo je samo poklon predsedniku Srbije"

Lažni premijer postigao "autogol" koji može mnogo da ga košta.

Profesor Univerziteta "Džon Hopkins" Edvrad Džozef analizirao je najnovije jednostrane poteze Aljbina Kurtija i dao svoju ocenu trenutne situacije.

- Ako je u pitanju samo Centralna banka, zašto onda Kurti stalno govori o tome? Zašto komentarišete to politički? Ako je tako, onda može jednostavno da kaže: 'Pa, izvinite, trebalo bi da postavite sva vaša pitanja Centralnoj banci, jer je to samo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stvar politike CBK. Ovo je pitanje kako se Kosovo odnosi prema svim svojim građanima i kako donosi važne i složene političke odluke - rekao je Džozef za A2 njuz.

On je rekao da se ne radi samo o bilo kakvoj regulativi za korišćenje evra, koja ima dobru svrhu, što, kaže, znaju i SAD i drugi prijatelji tzv. Kosova, već uključuje i pitanja oporezivanja i poreskih transfera, što su važna i složena pitanja.

- A, Kurti je ponovo doneo potpuno nekoordinisanu odluku, bez ikakve najave - podvukao je Džozef, dodajući da je Centralna banka o tome lako mogla sama da razgovara sa Evropskom unijom i SAD.

- Ali, umesto toga, on nastavlja sa nekoordinisanim akcijama koje štete nacionalnom interesu Kosova. To je ono što ja ovde ponavljam, to je važno. Ove vrste nekoordiniranih koraka štete nacionalnom interesu Kosova. Oni se kosovskoj javnosti čine kao snažna tvrdnja o suverenitetu Kosova i možda čak imaju osnovu za to. Ali, bez podrške SAD i Evropske unije, to su greške koje samo jačaju u rukama predsednika Vučića - rekao je Džozef.

Smatra da je prošlonedeljna sednica Saveta bezbednosti UN bila potpuno nepotrebna.

- Ovo je samo poklon predsedniku Srbije i poklon Rusiji i Kini, zemljama koje aktivno ne podrivaju nezavisnost Kosova, dajući im platformu da pričaju o tome koliko je Kosovo loše. Ovo je veoma ozbiljna Kurtijeva greška. Nije prvi put. Njegovi bliski saradnici moraju da shvate da se više ne mogu ovako igrati sa nacionalnim interesima Kosova - jasan je Džozef.

Dodaje da su SAD najbolji prijatelj lažne države, ali da Kurti mora da bude, kako je rekao, "kosovski lider", koji će se ponašati odgovorno i raditi sa prijateljima tzv. Kosova.

- Nisu samo SAD. Čak je i Nemačka kritikovala ono što Kosovo radi. Ambasador je rekao da ovu odluku o dinaru sada treba donositi u fazama. Kurti je sada u fazi odbrane i mora dati objašnjenja - dodao je Džozef.

Dodaje da je glavni izazov tzv. Kosova da bude u potpunosti priznato, pridruži se NATO-u, organizacijama poput Interpola, dok su se Kina i Rusija, kaže, "udružile da pomognu Srbiji", kako bi tzv. Kosovo ostalo izolovano.

Na pitanje u vezi sa posetom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Albaniji, Džozef je rekao da je važna činjenica da on dolazi u Tiranu, te da veruje da će doneti poruku koliko je važno da Balkan bude jak i orijentisan ka NATO-u i EU.

- Verujem da će Blinken uputiti apel za demokratiju i kako treba da razvijamo i održavamo jake demokratije širom Balkana, uključujući Albaniju - dodao je Džozef.

Izvor: Srbija Danas/Kosovo Online

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.