AMERIKA U ULOZI KROJAČA - KREIRAJU KAPU ZA CRNU GORU: Postoje samo dva moguća izlaza iz krize

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2022, 20:33

AMERIKA U ULOZI KROJAČA - KREIRAJU KAPU ZA CRNU GORU: Postoje samo dva moguća izlaza iz krize

Diplomata Zoran Milivojević smatra povodom situacije u Crnoj Gori da strani faktor ima za cilj da stvori uslove u kojima ne bi došlo do velikih promena u političkom smislu i da se stvori prostor da se politička platforma iz vremena Mila Ðukanovića vrati na scenu.

- Mislim da strani faktor želi da ta politika bude osnov buduće politike i budućeg političkog sistema i političke strategije u Crnoj Gori - kazao je Milivojević.

On ne vidi dobitnika aktuelne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krize u Crnoj Gori.

- Smatram da smo svi mi gubitnici sa ovim što se dešava trenutno u Crnoj Gori. Nažalost, to što se desilo pre godinu i po dana kada je na izborima smenjen režim Mila Ðukanovića, nije uspelo da zaživi i da se stabilizuje - naglasio je on.

Milivijević kaže da je očigledno i da svi koji su ušli u koaliciju i dobili poverenje naroda, nisu bili sasvim iskreni.

- Mi to sada vidimo, da u suštini cela ta koalicija nije bila zrela za ono što je dobila u ruke, što je dobila zemlju na upravljanje, da promeni praktično zemlju, upravljanje i promeni dugogodišnji režim koji nije radio u korist te zemlje i naroda. Ulazimo u finiš koji teško može da se predvidi. U svakom slučaju, završiće se neuspehom ove vlade, bilo da izađemo na nove izbore, bilo da se ne postigne saglasnost o njenom daljem normalnom funkcionisanju - istakao je Milivojević.

On vidi dva moguća izlaza koja, kako je istakao, imaju nekog smisla.

- Postoje dva scenarija koja imaju nekog smisla, bez drugih, gorih posledica po društvo u Crnoj Gori, da recimo narod na ulicama uzima sudbinu u svoje ruke. Dakle, ili novi izbori, ili da stranke vladajuće koalicije postignu neki dogovor i da ova Vlada nastavi, ili neka rekonstruisana, sa premijerom Krivokapićem, još neko vreme. Međutim, visok je nivo nepoverenja, teško je politički omogućiti da to funkcioniše - dodao je Milivojević.

Milivojević se osvrnuo na učešće stranih faktora u celoj situaciji.

- Ima, dakle, još jedan element, a to je učešće stranih faktora. Gospodin Abazović je to čak i priznao. Očigledno je da je veliki uticaj Vašingtona na ovaj rasplet, a to govori i izjava gospodina (Gabrijela) Eskobara da američka administracija ne vidi Demokratski front kao političkog partnera. Mislim da je strani faktor doprineo raspadu ove koalicije, tako da će rasplet zavisiti od stranog faktora u dobroj meri - zaključio je Milivojević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.