AMERIKA PRED ESKALACIJOM?! PROTESTI ŠIROM ZEMLJE: Sukob pristalica i protivnika zabrane abortusa (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2022, 23:34

AMERIKA PRED ESKALACIJOM?! PROTESTI ŠIROM ZEMLJE: Sukob pristalica i protivnika zabrane abortusa (VIDEO)

Policija nastoji da smiri dve suprotstavljene strane

Demonstranti su se i danas, drugi dan zaredom, okupili ispred zgrade Vrhovnog suda SAD nakon odluke da poništi presudu Rou protiv Vejda iz 1973. godine, kojom je uvedena federalna zaštita prava žena na abortus.

Protest uglavnom protiče mirno, ali je bilo i tenzija pošto su prisutne obe strane - oni koji brane pravo na abortus i oni koji su protiv njega, navode američki mediji. Pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << policije nalaze se ispred zgrade Vrhovnog suda.

U međuvremenu, Minesota se pridružila nekolicini američkih država, poput Kalifornije, Oregona i Vašingtona, koje su obećale da će osigurati da žene mogu da zatraže abortus u tim saveznim državama, ako se suoče sa restriktivnim zakonima u svojim državama.

Vrhovni sud u petak je poništio presudu Rou protiv Vejda iz 1973. godine čime je prekid trudnoće bio legalizovan na čitavom području SAD.

Sud je, odlukom za koju je glasalo šestoro sudija dok ih je protiv bilo troje, podržao zakon američke države Misisipi, koji zabranjuje abortus nakon 15 nedelja i naveo da savezne države imaju pravo da donose zakone kojima se reguliše pravo na abortus. Predsednik Džozef Bajden opisao je ovu presudu kao "tragičnu grešku".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.