AMERIKA KLIZI U GRAĐANSKI RAT: Najnovija istraživanja pokazala - poraz neće priznati 40 odsto pristalica Trampa i Bajdena

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2020, 08:53

AMERIKA KLIZI U GRAĐANSKI RAT: Najnovija istraživanja pokazala - poraz neće priznati 40 odsto pristalica Trampa i Bajdena

Manji broj, 22 odsto Bajdenovih pristalica, odnosno 16 odsto Trampovih, rekli su da će preduzeti akcije, ulične proteste, pa čak i pribeći nasilju, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, ako njihov kandidat izgubi.

Više od 40 odsto pristalica predsednika Donalda Trampa i njegovog demokratskog izazivača Džoa Bajdena neće priznati rezultate izbora 3. novembra ako njihov kandidat izgubi, rezultati su ankete Rojtersa i Ipsosa.

Istraživanje, sprovedeno od 13. do 20. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oktobra, pokazuje da 43 odsto Bajdenovih pristalica neće prihvatiti Trampovu pobedu, dok 41 odsto Amerikanaca koji žele ponovni izbor Trampa neće pihvatiti pobedu Bajdena.

Rojters navodi da se američki zvanični zaduženi za sprovođenje izbora suočavaju ove godine s nizom izazova s obzirom na povećano nepoverenje javnosti u rezultate izbora.

Agencija podseća i da su najviši zvaničnici iz sektora bezbednosti SAD prošle nedelje upozorili da Rusija i Iran upadaju u američki izborni sistem kako bi podrili izbore.

Tramp takođe neprestano dovodi u pitanje neutralnost sprovođenja izbora, tvrdeći da su "namešteni" protiv njega i da povećana mogućnost glasanja poštom povećava verovatnoću izborne prevare.

On je čak odbio i da se obaveže na mirnu primopredaju vlasti, ako prebrojavanje glasova ukaže da je izgubio.

Politički analitičar s Kolumbija univerziteta Donald Grin upozorava da bi, ako razlika u broju glasova bude tesna, ili ako jedan od kandidata iznese ubedljive dokaze koji ukazuju na izbornu prevaru, to moglo da izazove mnog šire nezadovoljstvo u javnosti i proteste, nego što to pokazuju rezultati ankete.

On zato ističe da se zato mnogi protivnici Trampa nadaju i priželjkuju ubedljivu pobedu Bajdena, tako da tvrdnje o prevari ne bi bile ubedljive.

Poslednja ankteta Rojtersa i Ipsosa pokazuje da na nacionalnom nivou Bajden vodi isored Trampa sa osam procenata, 51:43 odsto.

Anketa je obuhvatila 2.649 ispitanika, među kojima 1.039 pristalica Trampa i 1.153 Bajdena.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.